İşletmeleri İflasa Götüren Nedenler

Neden iflas ederiz.








Her iş sahibinin hayalidir. İşletmesini geliştirmek ve kurumsallaşarak; ciroyu artırmak ve karı artırarak yeni tesislere ve yatırımlara imza atmak için adete yanıp tutuşur kendine hakim olmaz. Tam olarak bu zamanda firma acısından en riskli ve hataların en çok yapıldığı bir noktadır. Çünkü işin içene bir de yöneticinin hiç olmadığı kadar duyguları karışarak doğru karar alması imkansız hale gelir.



Türkiye de büyüme denilince akla ilk gelen aynı sektörden bir firma satın almak ya da başka bir şube açmak. Ancak büyümenin tek yolu bu değildir. Asıl amaç karı artırmak veya piyasa da ilk firmalar arasına girerek kendine alan açmak için de olabilir. Bunun ilk adım olarak kurumsallaşmak olduğu için hemen bölüm ler kurulur harekete geçilir.



Büyümenin çeşitleri var bunlar; satın alma, yatay, dikey, çapraz, yeni ürün/hizmetler, küçülerek de büyüme modelleri olabilir. Bu zamanda firmayı kuran ve beli bir noktaya getiren işletmeci karar vermek de zorlanır asıl sorun da görev dağılımında meydana gelir.Başarılı olmanın duygusu ile kendine olan güvenle her karara kendisi vermek ister işi profesyonele dağıtmaz. Zaman zaman da yanındaki ekibi küçümser ve olur olmaz zamanda müdahale eder. Sorumluluk verir ancak yetki ve inisiyatif kullanma hakkı veremez.

Finans acısından da sorunlar baş gösterir. Büyüyeceğiz diye kontrolsüz bir harcama, fazla elaman temin etme yeni ekipmanlar alınır. İşlerin her zaman artarak devam edeceği düşünülür. Bu yatırımlar için de kasada ki para kullanılır yetmediği zaman kredi kullanılarak en fazla risk noktasına gelmiş olur şirket çünkü yeni kurumsallaşmış bir firma işine hakim olamayan yöneticiler. Uzman olmayan bir ekip ve tam olarak kimin ne yapacağı net olarak beli olmayan bir ortam kaos alanı.

Büyüme noktasında işin uzmanlarından yardım almaz. Alsa da uygulamaya koymaz çünkü kendine göre o kadar biliyorlarsa kendileri niye yapmıyor diye bir düşünce hakim olur . Sorunlar yavaş yavaş baş göstermeye başlar şikayetler artar. Nakit akısı istenilen seviye den düşük olur. Eleman ve müşteriler firmayı terk etmeye başlar sonuç olarak batma noktasına doğru hızla yol alır.Büyüme noktasında finans, görev dağılımı, yetkiler, yatırımlar çok iyi analiz edilmeli en az 2 adet plan hazırlamak ve hangi şartlar meydana gelirse devam veya tamam demek lazım karar vermeniz lazım.

Yorumlar