İşten Eleman Çıkarma







Rekabetin hızla artığı, üretim ve pazarlama, reklam, dağıtım, bilişim teknolojileri, haberleşmenin aynı olduğu veya hızla kopyalandığı bir dönemde; Bilgiye ulaşmanın ucuzluğu, yeni pazarlar bulmanın kolay oluşu ve fiyat faktörünün önemli etkin olduğu bir zamanda fark yaratmak kolay değil. Ama zor da değil!

Böylesine kıran kırana savaş olduğu iş dünyasında fark yaratmak için 2 seçenek kalıyor. Biri nakit gücü diğeri de ekip gücü. Ancak en önemlisi de ekip gücüdür. Çünkü bilgiyi ulaşmak kolay ama kullanmak zordur. Bilgiyi alıp kullanacak ve katma değere dönüştürecek tek varlık insan dır.

İnsanlara hizmet etmeyi ve kendini işe adamayan bir çalışan firmayı zarar ettiren en büyük etkenlerdir. Özelikle bire bir müşteri ile muhatap olan elamanların her davranışı insanlar tarafından hemen fark edilir. Bunun hemen farkına varan alıcı malın en kaliteli ve en iyi de olsa markası dahi hiç bakmadan oradan uzaklaşır.

İnsan kaynaklarına veya işe elaman alım yapan kişiler bu konuya çok dikkat etmelidir. Bir insan iş konusunda bilgi sahibi olamaya bilir, tecrübesiz de olabilir bunlar önemli değil, İşletmeye alınacak elaman eğitime acık öğrenme meraklısı, güler yüzlü, düzgün konuşan, kendine önem veren insanlar saygılı ve ilgili olmalıdır. Sürekli elaman değiştiren bir işletmenin devamını sağlaması imkansız dır.

Eğitim pahalı ama cahillik daha pahalı! Bir iş konusunda bir elaman işe başladığında 6 ay sonra ayrılırsa o işler 1 yıl boyunca aksayacak anlamına gelir. İşe yeni giren birinin ortama ve işe alışması ancak 6 ay sonra verim alınır eğer bu zamanda iş den ayrılırsa gelen kişi de bir 6 ay daha maliyet demek dir. Ne kadar maliyet olur firmaya siz hesaplayın.

Yönetim kademesinin beli görev dağılımı yapmaması devamlı müdahale etmek, Bireyin düşüncelerini ve iş fikrini sormamak, çalışanlara gereken güven ve değer verilmemesi, motive, verilen sözlerin tutulmaması , ekip ruhunun oluşmaması iş den ayrılmaların en yaygın nedenlerinden dir.

Ancak bir iş yerinde sürekli şikayet eden, yalakalık yapmak için arkadaşlarını karalayan, çözün değildi sorunlar oluşturan sorumluluklarını başkasına bırakan ve işine gereken önemi vermeyenler hemen göndermeniz de gerekir. İse alımda çok iyi araştırın bilgi edinin ve analiz ler yapmak iyi bunun için sabırlı olun ancak olur da bir gün iş den çıkarmayı düşünürseniz sabahı aksam etmeyin!!!!

Çünkü işletmenın sorumluluklarını yerine getirmeyen ve işini yapmayan bir insan ; Bir organda kanserli hücre gibidir. Kendi işini yapmadığı gibi diğerlerini de engeler. Kanserli hücreden kurtulmanın tek yolu kesmek verimsiz elaman da ise göndermek dir

Yorumlar