İnşaat ve Gayrimenkulün Önemi

En iyi evler, neden lüks konut,





İnşaat sektörünün kendine ait dinamikleri olan ender sektörlerden biridir. Kendine ait nakit akış ı olan işletmecisine, yatırımcısına, aracısına, alt yükleniciye çalışanına ve devlete her zaman kazandıran bir iş dalı olup Türkiye nin zenginlik kaynaklarından en önemlisi dir . Başka bir sektör de bu kadar fırsat ve kazanç yok dur hem de riskin en az olduğu bir biçim de 

Özelikle son 10 yılda tam anlamı ile insanların rüyalarında göreceği en fazla hayallerini süsleyecek olan evler de yasamaları ve sahip olmaları bunun sonuçlarıdır. Arsa sahiplerinin tatmin olmaması çok yüksek oranlar talep etmesi, m2 baz da fiyatların fırlaması sonucu konut fiyatları da yukarı doğru çıkmasında en büyük etkendir.

Bütün inşaat firmaları değil ama birçoğunda sorunlar var. Proje üretmek için arsa bulmak dan. Proje üretmeye ve sosyal donatılar konusunda takılanlar büyük bir çoğunluk da. Konut üretmekle proje üretmek aynı sey değil ve sayı olarak kaç adet üretim yaptığınıza değil; kısa zamanda ne kadar kar yaptığınıza bakın. İşletmecilik de buna devir derler ve karı artıran en önemli unsurlar dan biri olarak karsımıza çıkar.

Türkiye de yatırım denilince insanların ilk aklına gelen gayrimenkul dur. Bunda haklı nedenleri var çünkü hiçbir zaman kayıp ettirme, yok olma, batma riskleri yok doğru yerden, projeden, fiyat dan alındıktan sonra geceleri rahat rahat uyuya bilirler . Başka hangi yatırım aracı bu kadar rahat bırakır insanı?

Finansman yönünden firmalara en büyük kolaylık sağlar çünkü başka hiçbir iş de yapmadan satmak yok. Proje onaylandık dan sonra satış işlemine hemen başlanarak nakit elde edilir ve azar azar harcayarak proje tamamlanır ve yatırımcılarına teslim edilir . Üretim sektöründe işe tam tersi önce harcarsın sonra kazanırsın. Üstelik zaman da aynı değil. Yatırımcılar da banka kredisi kullanarak kendilerine finansman sağlar ( Daha önce konut yatırımı adlı yazında geniş olarak yer vermiştim) 

Son olarak neden hep proje diyorum. İnsanoğlunun gelir seviyesi ve yasam şartları çok iyi noktalara geldi. Artık insanlar başını sokacak bir evim olsun dan çok sosyal donatıları olan yerleri tercih ediyor. Kendine değer vermek ve itibar görmek için bir konut da ya da iş yerinde bulunmak onda başarılı oldum duygusu yaratıyor. Unutmayın amaçları sadece bir kapalı alan olsa idi bugün insanlar ya mağara da yasıyor olacak dı ya da mağara gibi evlerde.

Yorumlar