İletmelerde Kazançı Artırma Yöntemi

İşletme büyütme, Etkin yönetim,


Bir işletme ne kadar güçlü olduğunu belirleyen en önemli dört unsur. Ekip, Yönetim, Tesis ve Nakit yönetimdir. Bu unsurlar ne kadar etkin olursa işletme o kadar sağlıklı ve etkin yoluna devam eder. Hedeflerine ulaşması kolay olur. Bu unsurlardan birinde aksama meydana gelmesi diğer unsurları da son derece olumsuz etkiler.

Bir amaca ulaşmak ve faaliyet gerçekleştirmek amacı ile en az 2 insanın ortak hareket etmesi ile ekip ruhu meydana gelir. Bireysel ve kurumsal çıkarları korumak amacı ile ortak hareket etmelidir. İşletmenin sağlıklı olması için ekibin kendi içinde iletişim ve güven oluşturması lazım. Aksi durumda istenen amaçlara ulaşılamaz. Bu zamanda giderlerinden fazla kazanmak isteyen işletmeler en az 4 kişi olmalıdır.

İnsanları bir amaç çevresinde motive etmek ve görev dağılımını yapmak için iyi bir yönetici lazım. Yöneticiler duygudan çok mantıkla hareket etmelidir. İyi bir yönetimle ileride doğru planlar yapılarak sorunlar olmadan çözümler görülmeli ve daha sonra har hangi bir olumsuz duruma meydan vermemeli. Çalışanlar ne kadar yetenekli olursa olsun yönetim de sorunlar olursa ekip de şikâyetler ve memnuniyetsizlik baş gösterir.

İşletmeler de tesisler her zaman bakımlı olmalıdır. Har hangi bir sorun olmaması için gerekli düzenli bakım ve anlaşmalar yapılarak tesis ve tesisteki makinaları sigortalamak olmuşuz bir durumu daha kolay atlatmanızı sağlar. Üretim birimlerinin birinin durması bütün üretim hattını durdur.  Zamanı dolmuş makine ve tesisin sürekli tamir ister bunun yerine yenileme yatırımları daha mantıklı olur. En fazla üretim kapasitesine ulaşmak amaçlanmalı.

Bununla birlik de finans yönetimi etkin olmalı unutmayalım bir işletme ne kadar güçlü olursa olsun nakit de sorun varsa yürümez. İşletmelerden gelen nakit başka yatırım araçlarında değerlendirilerek buradan gelen nakit akısı ile giderler karşılanmalı.  Kısa dönemde hemen nakit e çevrilecek yatırımlar uzun dönemde işe karlı yatırımlar yeni işletmeler ya da tesisler ve makinaların alımı olabilir. Bu unsurlardan birinin aksaması kurum için ciddi anlamda riskler oluştur. Her zaman böyle bir olasılık karsısında ne yapılacağı bilinmeli.

Yorumlar