İnşaat Firmalarının Karları

Köyden geldim müteahhit oldum


Denetimlerin yetersiz olduğu inşaat sektörü maraton koşusu yapar gibi konut üretmeye devam ediyorlar. Çok az firmanın nitelikli konut ve proje üretmek gibi bir çizgileri var. Diğerleri genelde arsa olsun nerede olursa olsun zaten satılır diyerek proje değildi konut üretmeye bakıyorlar. Nitekim de haklılar. Türk insanın konuta bakış acısı her zaman farklı olmuştur. Kız istemeye gitseniz eviniz varsa kızı aldınız demek dir. Eviniz yoksa bir ihtimal. Yatırım acısından riski de yok denecek kadar azdır.

İnşaat firmalarının daha bir projeyi bitirmeden diğerine başlamalarına alışık olduk. Nitekim 4 veya 5 projeye bir anda başlayanlar bile var. Belediyeden proje için onay aldıktan sonra hemen satış işlemleri başlıyor. Siz evi almaya gittiğiniz de arsa da bir çalışma varsa şanslı olduğunuzu kabul edin. Elinde 1 milyon TL olan bir kişi kat karşılığı bir arsa bulduğunda müteahhitliğe hemen başlaya bilir karne için başvuru yapması yeterli. Ya da tanıdığı bir müttehitle ortak hemen işe başlarlar.

Öyle firmalar yada müteahhitler var ki ne maliyet hesaplamasını ne satış yapmasını ve işletmeciliği bilmezler. Bu kadar eksiklikleri var da  neden bu iş de kalıcı oluyorlar bunun tek bir cevabı var. Kar yüksek olunca hatalar hemen kapanıyor ve hata yapma payı yüksek oluyor. Hala köydeki bakkal sahibi Ahmet amca gibi defter de hesap tutanları var. Durum böyle olunca da önlerini göremiyorlar. Nakit yönetimi. Bunu kaça yaparım nasıl olur, ne kazanırız demiyorlar. Ben yaparım nasıl olsa satarım diyorlar.

Böyle olunca ne kadar karlı olursa olsun yönetim hatalarından dolayı bir zaman sonra sorunlar baş gösteriyor. Teslimatlar gecikiyor, şikâyetler artıyor. Bunun sonucunda soluğu ya icra dairesinde yada mahkemede alıyorlar. Nitekim yakın zamanda 2 inşaat firması bu nedenlerle zor günler yaşadılar  Onun için bir önce ya kurumsal olmalılar yada birkaç tane inşaat firması bir araya gelmelidir. Bu onların hem daha kaliteli proje üretmelerini, markalaşmalarını ve kurumsallaşmalarını hızlandırır. Yoksa önümüzdeki günlerde özelikle kobi sınıfındaki inşaat firmalarını zor günler bekliyor hem arsa konusunda hem de yönetim konularında




Yorumlar