Yatırımcılar Nasıl Kazanıyor



Yatırım ilerde bir amaç ve beklenmedik giderleri karşılamak için uzun ve kısa zamanlı nakit olabilecek kar amacı için varlık sahibi olmaktır. Finansal olarak kısa zamanda nakit de çevrilecek döviz, altın, borsa ve değerli kağıtlardır. Uzun vadeli olarak da gayrimenkul, makine, araç benzeri türevleridir.

Sistematik ve sistematik olmayan riskler içerir. Sistematik riskler enflasyon, faiz, vergiler, zaman, özelik, yasalar, politik, pazardır. Sistematik riskler Finans, yönetim ve sektörle ve endüstri riskler olarak sınıflandırılır. Her zaman yatırım yapılacak konuda bilgili olunmalı veya o konuda uzman birinden yardım almak sizin riskinizi en az indirir.

Yatırımcıları sınıflandırdığınız da Önümüze Birinci olarak Türkiye de yaygın olan tasarrufla yatırım yapmak dır. İlerde harcamaları gidermek amacı ile döviz veya altına yatırım ilk akla gelenlerdir. Genelde bireysel yatırımcıların tercihidir. Kısaca yastık altı yatırımlardır. Burada amaç paranın değerini korumak dır. İkinci seviye olan yatırımcılar borçlanarak Gayrimenkul makine, donanım alımlarını içerir. Otomobil alımı ticari amaç içinse oda girer. Ancak aracın kendisi yatırım amacı ile alınmaz. Hem yatırımın değerlenmesi hem de kiraya vererek kendini amorti etmesinden dolayı çok uzun zamanlı bir yatırım türüdür.

Üçüncü seviyede olan yatırımcılar kendi öz kaynaklarını kullanarak alırken kazanma mantığıyla hareket ederler. Normal fiyatın altından alım yaparlar ve piyasa fiyatından satarak kar elde ederler. Dördüncü seviye olan yatırımcı işe genelde kısa vadeli olan yatırım türevleri ve bu yatırımlardan gelen karlar ile uzun vadeli yatırımları finansman eden borsacılar ve işletme sahibelerinin en çok kullandığı bir yöntemdir. Bir anlam da gerçek yatırımcının ilk basamağıdır yatırım araçlarını ve borsadan iyi anlamak lazım.

En üst seviye olan 5. Olarak da Başka birinin parasıyla para kazanma mantığına giderler. Bunların çok iyi organize edilmiş kurumsal bir işletme ve yatırım için iyi bir ekibi vardır ve bunlar borsada hisse satarak nakit sağlarlar. Bu gün İMKB de işlem gören bütün firmalar bu tür yatırımcılar dır. Halktan para toplar ve sonra onlara kar dağıtır.  Nakitleri kısa ve uzun dönemli yatırım araçlarında her zaman değerlendirirler.

Yatırım seviyeniz; eğitime, varlığınıza ve risk kapasitesine, yasınıza göre değişkenlik gösterir. Yatırımlardan en fazla kar sağlayan 5 ve 4 seviyedeki yatırımcılardır. Bunun için borsa dan ve gayrimenkul den çok iyi anlamak ve bütün zamanınızı bu iş profesyonel anlamda ilgilenmeniz lazım. Borsa bir oyun değil!! Yatırım aracıdır. Sizin yatırım seviyeniz kaç?

Saygılarımla




Yorumlar