Yeni Müşteri Bulma Yolları

Dış pazarlar, iç pazarlar, pazar bulma



İnsanlık var olduğundan bu yana her zaman ihtiyaçları olmuştur. Zamanına göre ihtiyaçlar değişkenlik göstermiş bunun sonucu olarak da yeni pazarlar meydana geldi. Anlayışları, hayata bakış acıları, istekleri, olanakları, her zaman en iyisine sahip olma duygusu, farklı olmak ve sosyal yaşamlarında iş paylaşımı olduğundan dolayı kendi aralarında mesleki olarak farklılık göstermiş dir.

Buna bağlı olarak da üretim, hizmet ve aracılık sektörleri gelişerek farklılıklar meydana geldi. Her zaman eldeki olanakları en iyi şekilde değerlendirmek istekleri karsısında yeni ürünler ve hizmetler sürekli gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Ürünlerin ve hizmetlerin de bir ömürleri vardır. Pazarlar ya yeni olur ya da doymuş olur. Yeni pazarlar girişimciler tarafından fark edilir bunu göre konumlandırma yapılır ve ya ürüne yeni pazarlar bulunur ya da fark edilmemiş bir Pazar alanı bularak ona göre ürünler konumlandırılır.

Yeni pazarlar da her zaman kazançlar fazladır ve fırsat tam olarak da burada yatar. Birilerinin düşünmediği iş yapış anlayışı ve ürünler sizlere pazara girmek için fırsatlar sunar. Yeni pazarlarda risk fazladır ancak kazanç da fazladır. Ancak bir hevesle girilen ve tam olarak ne olduğu beli olmayan popüler pazarlara da dikkat etmek lazım.

Doymuş bir pazara giriş yapmayı planlıyorsanız öncelikle sizden önce orada rakiplerinizin olduğunu hesaplamanız lazım. Bu tür pazarda her zaman kazanç ve riskler azdır. Yeni müşteriler bulmak,  başka bir ülkeye ya da bölgelere gitmek her zaman alternatif olarak düşünülmelidir. Ülke ve bölge dışına çıkmak gibi bir düşünceniz yoksa yatırımlarınız farklı sektörler de çeşitlendirmek de mantıklıdır.

İster yeni bir pazara giriş yapın ya da var olan bir pazara ama çok iyi bir iş planı ve bunu uygulama ile bundan faydalanmak en iyisidir. Planda gerekli zamanda ve şartlarda değişikler olabilir. Esnek olun ancak ilk plandan da sapmayın ve her zaman ana iş koluna en fazla önem verin.  Çok iyi yapılmış planlar sizlere pusula gibi ne zaman nereden ne yapmanız gerektiğini gösterir.

Yorumlar