Bu Ülke Değişmez Oğlum!! Diyenler

Ülkenin durumu,

Türkiye ekonomi mantığının yaygın olduğu, toplumun kültüründe ekonomi, piyasa, arz, talep gibi konularda yaygın bilgi ve bilime saygı bulunan bir ülke değildir. Bu nedenle kör ekonomik milliyetçilik, garibanizim, devlet yardımı dilenme, destek ve popülizm gibi konular bol müşteri bulur. Bu ülkede tarafsızlık değil taraf olmak önemlidir. Hemşerim iseniz hassınız! Yoksa kötüsünüz!

Hâlbuki siyaseti ekonomik gerçekçiliğin üstüne çıkartmak girişimi, yaygın kör milliyetçilik, salgın kötümserlik ve mesnetsiz, garibenizim, popülizm, her tür gözyaşları yaklaşımları toplumu kurtarmaz. Toplumu üretkenlik, verimlilik, teknolojiye ve bilime katkı ve saygı, teknolojik değişme, girişimcilik, dünyaya açıklık, arz ve talebi ve piyasayı anlamak yüceltir. Türkiye bugün iyimserlerle tedavisi mümkün olmayan kötümserlerin savaştığı, değişime inananlarla, bu ülke değişmez oğlum diyenlerin kapıştığı bir ülke.

Türkiye, siyasetin, ekonominin gerek ve gerçeklerinin üzerine çıkarıldığı zaman yerlerde sürünen; ekonomi ucuz siyaset, garibenizim ve popülizmin altında ezildiği zaman hırpalanan, krizler yaşayan ve son yıllarda olduğu gibi ekonomi siyasetin üstünde tutulduğu zaman da atılım yapan bir ülke. Ancak birkaç yıldır ülkemizdeki en salgın ve yaygın, eski ve kötü yaklaşımlar, popülizm, garibenizim gibi olgular, bir kere daha canlanıyor.Adeta her yorumcu bir siyasetçi, her televizyon kanalı ve her gazete bir siyasî parti Zaten bizde ideolog olmayan da entelektüel sayılmaz Bu olgular nedeni ile ekonominin ilkelerine ihanet etmekteyiz. Hangi ekonomi kitabında veya kuralında Belediyeler kentin futbol takımını beslemelidir yazmakta?

Vatandaşın çoğunluğu parksız, bahçesiz, yürüyecek sokaksız iken, belediye genele açık, halk için park, bahçe, spor alanı, yürüyüş alanı yapacağına neden futbol takımı besler ki? Eskiden solcular kabaca ulusalcı, sağcılar ise milliyetçi olurdu. Bugün tuhaf bir şekilde muhafazakâr kökenli parti sosyalist gibi, tam gün çalışan doktor istiyor, tersine modern ve sosyal görüşlü olduğunu söyleyen parti ise Profesörlerin yarım gün terzi, yarım gün tüccar olmasını savunmakta! Her şeye karşı çıkmak da

Üstelik üzücüdür ki, bugün herkes ölçüsüz kör milliyetçi. Milliyetçilik kavramı iyice yozlaştırıldı ve saçma bir kör milliyetçilik yoluna girildi. Milliyetçilik millî maçta rakibi dövmek ve rakibe sövmek değildir. Milliyetçilik yabancı her şeye karşı olmak da değildir. Milliyetçilik ırkçılık ve ayırımcılık da değildir.

Milliyetçilik ülkeni, insan yetiştirerek, teknoloji üreterek, bilgi yayarak, verimlilik sağlayarak, tüm fertleri ile tüm dünyada rekabet edebilir hâle getirmek için çaba sarf etmektir. Birçok ekonomik sorun konusunda artık klişeleri kullanmayı bırakıp analiz yapmaya başlamak zorundayız. Ülkemizde ekonomi konusundaki yorumlar, o kadar statik, ezber ve kötümser hâle geldi ki, artık yorumcuların birçoğunu okumaktan vazgeçtim. Çünkü bir konu gündeme geldiğinde ne yazacaklarını artık biliyorum

Yorumlar