Bilgi Güçtür, Bilgili Olan Kuraları Değiştirir


Bilgi para ilişkisi


Günümüzde firmaları, devletleri ve insanları diğerlerinden ayıran en önemli faktör, bildikleridir. Günümüzde insanın değeri sahip olduğu bilgiyle ve onu kullanma becerisiyle ölçülmektedir. Eğer güçlü olmak istiyorsanız, size itibar edilmesini arzuluyorsanız, arkadaşlarınızın ve dostlarınızın size değer vermesini bekliyorsanız. Rakiplerinize fark atmanızın en etkili yolu bilgiden geçiyor.

Bilginin sürekli yenilenmesi ve eski bilgilerin geçerliliğini çabuk yitirmesi, insanları sürekli öğrenmeye ve yenilenmeye itmiştir. Kendini yenilemeyen ve gelişmelerden uzak kalan insan, firmalar ve toplum bilgi okyanusunda boğulmaya yüz tutuyor. Önceleri bedenen güçlü insanlar, sonraları zengin insanlar başarılı sayılırdı ve diğer insanlara göre daha çok değerli olurdu. Bilgi çağında ise, bilgili olan insan değerlidir ve ancak o kazançlıdır

Günümüz dünyasında, bilgi ve hız önem kazanmıştır. İnsanlar artık sadece öğrenmek için çabalamıyor, aynı zamanda Nasıl öğrenmeliyiz? sorusuna cevap arıyor. Öğrenmeye ve ilim sahibi olmaya başlamadan önce, öğrenmeyi öğrenmek gerekiyor. Kişi bilgiyi öğrenmeden önce, bunları daha iyi ve daha çabuk nasıl öğreneceğini bilmelidir. Ancak bu şekilde, bilgi çağında yaşamayı başaran insanlar ve güçlü devletler arasında yerimizi alabiliriz. 

Bilgiye ulaşmanın ilk şartı; Öğrenmeyi istemektir. Onun içinde öğrenmeyi öğrenmeliyiz. Bir yere gitmek istiyorsan, o yere ulaşmak istiyorsan gerekli kılavuz ve harita bulabilirsin ama gitmek istemiyorsan ne harita ne de kılavuz işine yarar. Öğrenmek istersen de kimse engel olamaz. Bir yolunu bulur yine öğrenirsin. Onun için de bireysel olarak bilgiyi alıp kopyalamak yerine bilgi üretmek içinde zaman ayırmalıyız. Başka birilerini bilgileri bizi bir yerle getirir ama asla lider yapmaz. Her şeyin bir bedeli olduğu gibi bunun da bir bedeli var.

Bir toplum düşünün başka bir toplumdan aldığı bilgi ile ne kadar ilerleyebilir? Ancak kendileri bilgi üretir ve kullanırsa o zaman istediği hedefi gerçekleştirir. İki otomobil düşünün biri dışarıdan güç ile itilen diğeri kendi içinde güç üreten. Hangisi daha kısa zamanda ve istediği noktada olur? Toplumsal ve bireysel olarak bu konuda çok eksiklerimiz var. Bırakalım bilgi üretmeyi öğrenmeye bile aciziz! İnternet de sörf yapmaktan, tv izlemekten oyun oynamak dan, uyumadan yada video izlemek den zaman ayırmıyoruz.

Yorumlar