Fiyat İndirimi Nereye Kadar?

Fiyatın etkileri


İşletmelerde çok değişik amaç için değişik fiyatlandırma yöntemleri var. Bunlar amaca,  içinde bulunduğu sektöre,  işletme konumu, rakiplerin fiyatlarına bakılarak. Değer, ürün, maliyet, kar odaklı oluyor. Amaca göre işe rakipleri saf dışı bırakmak ve yeni rakiplerin piyasayı girmesini engellemek, Pazar payını yükseltmek, ya da pazardan büyük pay alıp çekilmek gibi düşünceler de fiyatlamaya en büyük etkenlerdir.

Rekabet eden firmaların yöneticileri en basit olan fiyat da indirim yapma seçeneğini çok kullanırlar. Fiyat talep dengesinin çok hassas olduğu sektörlerde bu genelde görülür. Onlara göre fiyat inerse talep artar talep artarsa kar artar. Oysa indirim bir anlamda kendi sonlarını hızlandırır ve içinde bulunduğu sektöre zarar verir. İndirim yaparak rakiplerini yok edecek olan kurumlar çok büyük yanılgı içindedir. Çünkü bir rakip giderse diğer rakip daha iyi bir iş planı ve maliyetleri daha iyi yöneterek gelirse ki gelir o da sizi piyasadan siler.

Fiyat indirimi yapılmadan önce çok iyi bir plan yapılmalı. İndirim yerine arz talep dengesini çok iyi analiz edilmeli ona göre seçenekler belirlenmeli. İndirim yerine ne yapılabilir sorusuna cevap aranmalı Ürün çeşitliliği, ürünü ya da hizmeti geliştirmek farklılaştırmak, değer algısını değiştirmek, maliyetleri azaltmak, yeni pazarlar, yan ürünler, müşteriyi artırmak, reklam ve kurumsal kimlik, kapasiteyi artırmak, markalaşmak, tamamlayıcı ürünler / hizmetler, iş akısını değiştirmek, dışarıdan içeriye iş almak yada içeriden dışarıya iş vermek gibi seçenekler de düşünülmelidir. Sürümden kazanmak diye bir deyim yok bu yanlıştır.

Bir işletme yeni açıldığında yada piyasaya girdiğinde piyasa da pay kapmak için düşük fiyat dan giriş yapalım sonra fiyatları yukarı çekeriz derler. Beli bir müşteri kitlesi olduk dan sonra fiyatları yukarı çektiklerinde itirazlarla karşılaşmaları çok normal olup duruma göre bir miktar müşteri de gider. İkinci yaptıkları en büyük hata beli bir müşteri kitlesi olmayıp herkese hitap ederler. Oysa hiçbir işletme hem ürün konusunda hem de firma konusunda herkese hitap edemez ve herkesi memnun edilmez onun için müşteri kitleniz kim?

Zaman zaman indirim yapmak yeni müşteriler elde etmek için yapılır. Bu işletmeye yeni müşteri gelmesini sağlamak içinde bir miktar giderler olur. Mümkünse bunun yerine mevcut müşteriye indirim yaparak onlara ayrıcalık tanımanız sizin gelirlerimizin garantisi olur. Toplu alımlarda, aboneliklerde ve pesin ödemelerde bir miktar indirim yapmak sizlere sadık müşteriler meydana getirir. Her zaman ana temel maliyet / kar oranı dengeli olmalıdır. Size kar bırakmayan ürün, hizmeti üretmeyin!! müşteriyi de  elde tutmak yerine rakiplerinize gönderin.


Yorumlar