Gayrimenkul Satın Almayın! Kiralayın!




Öncelikle ne için alım yapacaksınız. Ödeme nasıl olacak? Kulanım amacınız nedir?  Limitiniz nedir. Bu sorulara cevap vermeniz lazım. Her ne kadar gayrimenkulcüler satın almanızı söylese de bu kararı siz vermelisiniz. Onlar değil. Satın almak mı, kiralamak mı sizin için daha uygun olduğuna karar veremiyorsanız, bu kararı etkileyen faktörleri iyice değerlendirmelisiniz. Sonuçta yatırım yapan sizlersiniz! Dolasıyla hiç kimse sizin kadar detaylı düşünmez.

Aldığınız gayrimenkulün ödemesi en şekilde olacak. Bir işletmeci, bir çalışan ve devlet memurunun ihtiyaçları ve öncelikleri farklıdır. Çalışan ve memurların konut almaları daha mantıklıdır. Bunun mümkünse ödemesi pesin olması konutun normalinden daha ucuza alma imkânı verir. Bir yerde kiracı birinin banka kredisi kullanması mantıklıdır. Ancak burada kira/fiyat oranı çok önemli bir karardır. Banka kredisi kullanılacaksa faiz oranları, değerlendirme maliyeti ve  zaman önemli kriterlerdir. Bu konuda uzman birine danışmanız daha sağlıklı olur.

Bir ikamet etiğiniz konut varsa. Kira geliri için konut almak mantıklı bir yatırım değildir. Bunun yerine alternatif yatırım seçenekleri olarak iş yeri ve arsa almanız size daha uygun olur. Arsa her zaman kazandırır. Yeter ki riskli bir bölge ve imar durumunda sorun olmasın. Bunun için belediyeden ve ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Arsa da Emsal, İmar cinsi, oturum alanı, arsanın sekli ve bulunduğu konum çok önemlidir.


Bir işletmeci;  İş yerinde uzun sure kullanacaksa almasını önerebilirim. Bunu nakit yerine banka dan kredi seklide alırsa Kira yerine bankaya ödeme yapacağından dolayı iş yeri belirli bir zaman sonra kendisine bedavaya kalır. Üstelik ticari gayrimenkul de kira gelirleri daha garantilidir. Konut da doluluk oranı %70 lerde iken iş yerinde bu rakam % 100 lere varır. Üstelik iş yerindeki kiracı düzenli olarak iş yerine bakım yapmak zorunda ve kendini daha kısa zamanda amorti eder.


Nakit vererek alacağı verimden daha fazlasını almak için ek yatırım ve işletme açarak daha kısa zamanda daha fazla para kazanır. Bütün bu durumlar göz önüne alınarak karar verilmelidir.

Yorumlar