İşletmecilikte Zengin Olmanın Sırrı!





Detaylar Fark Yaratır, Bütünlük Tamamlar! İşletmecilik de hangi birim var ki önemsiz denilebilir. Bir firma bir konuda ne kadar iyi olursa olsun diğer birimlerle koordine olamaz işe sonuç olumsuz olur. Onun için firma hem detaylarda farklı olmalı hem de bunu bütünlükte sağlamalıdır. B

Bir konuda birim oluşturmak o birimin eksiksiz ve tam uygulandığı anlamına gelmiyor. İşletmenizde en yeni ürünler, en iyi ekip ve en iyi üretim hattına sahip olunabilir.Çok iyi reklamlar yaparak satışlarda çok yüksek olabilir. Ancak tahsilat da ve nakit yönetiminde sorun var işe başarısızlık var demektir. Onun için bütünlük olmalı.

Örnek olarak dünyanın en gelişmiş uçağı da olsa bir tekere ihtiyaç duyar. Bu teker uçağın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kaliteli değil işe uçağın da bir anlamı kalmaz. Ne uca bilir nede yere inebilir. Lastiğinde ona göre bir bütün olarak çalışması lazım. Denilebilir mi ki bu parça gereksiz ya da önemsiz diye. 

Aynı durum işletmeler için de geçerli. Artık günümüzde iyi olmak yetmiyor. Çünkü hemen hemen her firma iyidir. Sizler mükemmel olmak zorundasınız. İnsanlar her zaman en mükemmel ürünü almak ve işinde en uzman kişilerle çalmak ister. O işi yapan arkadaşı dahi olsa.

Planlamak uygulamak anlamına gelmiyor. Muhasebe birimi sadece firmaya giren çıkan nakit, ödemeler takip etmek ve yasallara uymak içindir. Finans yönetimi veya maliyet kontrolü olarak algılanmamalı. Uygulama insanların işidir. Aslında işletme kurmaktaki amaç yatırımları finanse etmektir.

 İşletmeden nakit sağlayarak giderleri karşılamak firmanın olduğu yerde saymasın sağlar. Onun içindir ki yıllarca faaliyet de bulunarak bir arpa boyu yol alamazlar. Giderler firmadan sağlanan nakitle değil. Yatırımların gelirleri ile karşılanmalı, İşletmecilikte zengin olmanın sırrı burada yatıyor.

Özelikle yeni girişimciler ve acemi işletmeciler her şeyin üründe başladığını ve bittiğini düşünürler.  Ondan dolayı her şeyin üründe olduğunu zannederler. Önemli olan işletme sistemi ve işletme kültürü ile yöneticilik niteliklerine sahip olmaktır. 

Eğer bütün marifet üründe olsaydı bu gün bütün bayanların en iyi lokanta işletmecileri olması gerekir. Bir firmada bir birimde çalışan yönetici ve tekniker bu gerçeği kavrayamaz ve bütün işleri kendisi yaptığını düşünerek işletme kurma girişiminde bulunur ve sonuçta hüsran olur. Üstelik harcadığı sermaye ve işin psikolojik yönü de var.


Yorumlar