İşletmelerde Savurganlık ve Maliyet Kontrolü


maliyet kontrolü, maliyet hesabı,




Rekabetin artığı, rakiplerin çoğaldığı ve karların azaldığı günümüzde firmaların yüksek kar sağlamak nerede işe imkanız hale geldi. Hayata kalmanın ve gelişmeyi sağlamanın yollarından biri de etkin nakit yönetimi, yeni ürünler ve maliyet kontrolünden geçiyor. Pazarların geniş müşterilerin bol olduğu dönemde rakiplerin az olduğu dönemde ürün fiyatlarını firmalar belirliyordu. Artık günümüzde koşularında fiyatı arz/ talep belirlediği için de fiyatı belirleyen piyasa oldu. Bu zamanda müşteri kral olarak her şeyi o belirler oldu. Bu duruma ayak uyduramayan firmalar düşük kar marjlarını düşük kar marjlarına razı olmak zorunda.



Araştırma ve karşılaştırma, kontrol beli oranda maliyetleri düşürür. Ama ekip de meydana gelen değişim ve sadakatsizlik ve kendilerini kuruma ait duygusu olmayanlardan verim alınamıyor. Bunun içinde öncelikle ekip motivasyonu oluşturmalı ve konu hakkında detaylı bir toplantı yapılmalı. Birçok maliyet düşürme teknikleri var. Bizde maliyet kontrolü denirken firmaya giren ürünleri en ucuza almak olarak düşünülür. Ancak ucuza alınan ham medde ile üretilen urunda kalite sorunları baş gösterir ve bu da müşteri memnuniyetsizliği sonucu firmaya nakit kayıp etmesine neden olur.

Alımda çok titiz davrana firmalar maalesef kulanım sırasında aynı titizliği göstermiyorlar. Özelikle ölçmenin ve standart üretiminin imkansız oluğu hizmet sektöründe tam anlamı ile bir savurganlık gözlemleniyor. Amacına uygun olarak alınmayan makineler, teknoloji ve araçlar, kırtasiye malzemeler ve gıdalar da aynı titizlik gösterilmeli bunlar ilk baş da çok ufak detaylar olarak görünse de toplamda baya bir maliyet olarak görünür ve yıllık hesap yapıldığı zaman tutar daha anlamlı oluyor. Onun içinde her şey net olarak planlanmalı ve talimatlarla belirlenmelidir.



Ayrıca yanlış enerji kaynağı seçiminden, verimsiz enerji üretiminden, gereksiz kullanımlardan kaynaklanan enerji savurganlıkları; planlama olmamasından, örgütsel bozukluklardan, yetki devrinin gerektiği gibi olmamasından, doğru ve yeterli yöneltme yapılmamasından, koordinasyonsuzluktan, kontrol yetersizliğinden, iletişim aksaklıklarından, hedeflere gerektiği kadar önem verilmemesinden kaynaklanan savurganlıklar da görünmeyen savurganlıklara ilave edilebilir. Tasarruf kelimesini çok kullanırız. Kriz ve geleceğin belirsiz olduğu zamanlarda çok iyi kullanırız ancak ne zaman nakit yönünden rahat da kavuşsak hepsini rafa kaldırırız. Bu yönden baktığımızda zamanda asla kontrol etmediğimiz bir alışkanlıktır.

İşletmelerde savurganlığa imkan vermemek için bir kültür haline getirmemiz gerekir. Planlama üretimden satış sonrasına kadar olan bütünü kapsamalı ve meydana gelen harcamaların ve kullanılacak ürünlerin maliyetleri tam olarak hesaplanmaya çalışmalı ve bunu standart haline getirmeli. Hiçbir müşteriye memnun etmek adına daha fazla maliyet ve savurganlık yapılmamalı. Ek bir hizmet ve ürün verilecekse bunu faturalandırma en mantıklısıdır. Kar etmeyen bir iş yapmak ne kadar mantıklı olur ki?




Yorumlar