Melek Yatırımcılar


Yatırım kredisi


Girişimcilerin en büyük sorunlarından biri yatırımı finanse etmek için para bulmalarıdır. İş planı hazırlandıktan sonra sıra para sorunu çözmeye gelmiştir. Ne yazık ki girişimcilerde yeterli miktarda nakit paraları yoktur. Bu durumda genelde aileden ya da akrabalardan borçlanarak nakit sorununa çözüm bulmaya çalıyorlar. Ama kimse kimseye o kadar borç para vermez onun içinde bu seçenek bek işe yaramıyor. Onun yerine melek yatırımcılara, devlet destek ve teşvikler ilk akla gelenlerdir. Ondan sonrada bankadan kredi çekmek seklinde çözüm arayışları akla geliyor.

Aileden ya da tanıdıklardan borç para bulmak genelde olumsuz sonuçlanıyor. İnsanımızın bakış acısı girişimciliğe pekiyi bakmadıkları ve ne olduğunu tam olarak anlamadıkları için borç para vermeye tereddütlü bakıyorlar ve çeşitli nedenlerle bahane bularak yardım etmek yerine akıl veriyorlar. İşin detayları ve ne olacağını bilmeden olumsuz kişinin moralini bozacak konuşmalardan ibaret oluyor. Bu durumda hem girişiminin kendine olan güveni de zedeleniyor. Aileden ve tanıdıklarından borç para bulamayan girişimci Melek yatırımcıların kapısını çalıyor.



Bu insanlar işletmeci ya da bir firmada yönetici konumunda olduğundan dolayı çok detaylı düşünerek karar veriyorlar. Aslında detaylı düşünmeleri ve geniş çerçeveden bakmaları beli bir birikimleri, deneyimleri olduğundan dolayı girişimciye ücretsiz danışmanlık yaparak hata yapmalarını en aza indiriyorlar. Ancak her melek yatırımcının öncelikle ilgilendiği sektörler ve girişimcinin kurduğu işletmeye nakit sağlamalarının beli şartları var. Firmaya beli oranlarda ortaklık ve yatırım miktarına göre aylık beli bir kazanç talep ediyorlar. Ayrıca firmanın bütün kararlarında ve yönetimde bir e bir aktif olarak faaliyet göstermek istiyorlar. En zor tarafı da onlara projeyi kabul ettirmek için kırk takla atmanız lazım. Bu insanlar öyle kesin emin olmadıkları konulara sıcak bakmazlar. Ayrıca nakit yönünden sıkıntıları olan firmalara da destek sağlıyorlar.



Ya devlet desteklerine ne demeli siteye baktığımız zaman net bir bilgi ve anlatım olmadığı gibi hangi işe ne kadar nasıl ve hangi şartlarda destek verdikleri beli değil. Onun içinde kimse tam olarak bende dâhil ne olduğunu bilmiyoruz. Bu durumda girişimciler bu seçeneği değerlendirmeden direk bankanın yolunu tutuyorlar. Öncelikle iş planını kabul ettirdikten sonra hemen parayı nakit olarak kendilerine ödeneceğini düşünüyorlar. Ancak işler öyle değil. Öncelikle bir eğitim dönemi ve iş planı hazırlanarak onların istediği şekilde öncelikle yatırım yapacaksınız ve sonra faturaları onlara teslim edecek onlarda beli olmayan bir samanda yatırımcıya ve girişimciye ödeme yapacaklar. Bu ne biçim iş anlamadım.


Sanki sistem öyle bir ayarlanmış ki girişimci eninde sonunda bankanın yolunu tutuyor. Ya bankacılar onlarda limite göre küçük ve büyük miktarlarda kredi veriyorlar ama ipotek olarak tapun var mı araban var mı gibi diyerek insanın geleceğini ipotek altına almaya çalışarak faiz ve bununla birlikte işletme maliyetlerine ve riskini artırıyorlar. Ya ipotek olarak gösterecek mal varlığı olmayan insanlarda kefil talebinde bulunarak öncelikle paralarını garanti altına alıyorlar. Üstelik melek yatırımcı olsun KOSGEB olsun iş planının çalınma riski de vardır.

İş planını aldıktan sonra sizinle anlaşamayan kişiler kendileri de yatırım yapar ya da çevrelerindeki insanlara iş planınızı vererek, satarak sizin emeklerinizi çalabilir. Bu durumda hangi şekilde nakit bulunacağınız en iyi yine siz belirlemeniz lazım. Üstelik bu zamanda sağlıklı en ufak bir işletmeyi kurmak için 60.000 TL gibi bir nakit ihtiyacı vardır. Her ne kadar daha az rakamlara işletme kurmanın mümkün olduğunu söyleyenler de olsa onlarda pek fazla nakit gelir elde edemiyorlar. Bu durumda bütün adımları işini bilen bir danışmana danışarak en sağlıklı yollu belirlemeniz hata bazı yatırımları kiralama yönetimin de gidilebilir.


Yorumlar