Firma Satın Almanın Faydası

Firma almanın faydaları




Uzun bir planlamadan ve hazırlıktan sonra kurdukları işletmeleri bazı nedenlerden dolayı satışa çıkartırlar  İşletmeyi yendin kurmak yerine var olan bir işletmeyi satın almak ve işi geliştirmek pek çok yönden daha mantıklıdır. Firmalarını başka bir firmayı satın alma nedenleri tamamlayıcı ürünleri daha ucuza mal etmek, başka bir sektörde yatırım yaparak riski dağıtmak, Pazar payını büyütmek, rakipleri devre dışı bırakmak ve büyümek içinde satın alma yaparlar. Öncelikle satın alınacak firmanın amaçları Ya da yeni firma kurmak yerine var olan işletmeyi satın almak kısa zamanda daha fazla karlıdır. Başlangıçta yüksek miktarlarda ödeme yapmaya değerdir.

Aslında firmalarda bir ürün gibi bakılmalıdır  İşletme planından ne zaman ve hangi şartlar meydana gelirse işletmeyi satışa çıkarılacak buna karar vermek işletme kurmak kadar önemlidir. Özellikle küçük işletmeciler bu konuyu hiç önemsemezler ve zarar etseler bir gün işlerin düzeleceğini umut ederek kabul edilemez miktarlarda borçlanmaya razı olurlar. Büyük ve profesyonel anlayışla yönetilen işletmelerde işletmenin satılması normal bir durum olarak algılanırken küçük işletme sahipleri bu konuda çok duygusal davranıyorlar. İşletmenin satılması duygusal olarak işletmecilerden çok çalışanların işini kayıp etme korkusuna neden olur. Onun içinde bu işler gizli yapılır Veya işletmeyi büyütmek amacı ile ortak aradıklarını söyleyerek açıktan yapılır.

Satılan, devir edilen bir işletmeye insanlar pek sıcak bakmazlar. Onlara göre Altın yumurtlayan tavuk satılmaz eğer satılıyorsa o zaman bir sorun var. Doğruluk payı olmakla birlikte araştırılması gereken konu firma neden satılıyor. Başka bir sektöre girmek için, gerçekten zarar etmeye başladığında  sağlık nedenleri, başka bir şehirde ikamet etmek zorunda kalmaları, Yaşlılıktan dolayı ve işletmeciliği  yönetimde yetersiz kalmak, yeni ürün ve hizmet geliştirememek  Aile sorunları, yeni bir işletme kurmak ve iş den sıkılmak gibi bir çok neden olabilir  Nitekim bir işletme kurulduktan 6 yıl sonra hala faaliyetine devam ediyorsa başarılı sayılır aksi taktirde ayakta kalamaz.

İşletme satın almada dikkat edilecek nokta işletmenin üretiği ürün/ hizmetin su anki piyasada talepli  markası, gelecek potansiyeli ve müşterileridir.  Geçmişte çok iyi para kazanan firmanın gelecekte de kazanacağı anlamına gelmez. Nitekim insanlar tarafından ilgi görmeyen ürün üreten bir işletme hangi şarta alınırsa alınsın zarar demektir  Başka bir amacınız yoksa Ürünün talep noktası, maliyet ve satış rakamları diğer rakiplerin durumu, satın alınan işletmede yeniden yapılanma ve kanuni bir engel olup olmadığı ve bu duruma göre ne yapılabilirlik  ek gelir kaynakları ve işletmenin aktif olarak kullanılmayan birimlerini ve daha fazla üretim yapmak için planlamak göz önüne alınmalı.





Yorumlar