İşletmelerde Konumunun Önemi

işletme planı, iş yeri, işkur



Girişimcilik ve işletmecilik eğitimleri genelde 4p'nin detayları üzerine konumlandırılıyor.O nedenle çok fark olmamakla birlikte genelde eğitim içerikleri ve iş planları bir birinin kopyası gibi duruyor. Biraz daha geliştirmek ve farklı bir bakış acısı getirmek gibi bir niyetleri yok. Onlara göre ürün, dağıtım, tutundurma,ve fiyat belirleyici niteliklerdir. Ancak günümüz şartlarında bunları bilmek ve uygulamak yeterli kalmıyor. Ondan sonra bir çok maddeler eklendi. Ancak hiç kimse kurulacak işletmenin konumu hakkında konuşmuyor yada konuşmaya gerek yok diye düşünüyorlar.

Yeni iş kuracak işletmeci veya girişimci için kira çok önemli bir kriter gibi duruyor. Her ay sabit bir gider olarak yansır daha ucuz yer bulmak ve orada faaliyet göstermek istiyorlar. Unutulmamalıdır ki işletmenin konumu ve durumu diğer giderleri doğrudan etkiler. İnsanın damarlarında merkezi yerde bulunan kan miktarının daha çok geçmesi gibi insan nüfusunun yoğun olduğu yerde nakit para daha fazla döner buda sizin daha rahat iş yapacağınız daha fazla kazanacağınız anlamına geliyor.Ancak daha fazla kira ödeyeceksiniz.

Gayrimenkul fiyatlarını artıran nitelikler kira bedellerini de artırır. Bir iş yerinin konumu sektöre ve yapılan işe göre doğru tercih edilmemesi durumda gelir kaybına neden olur. Onun için işletme hizmet sektöründe işe müşteriye en yakın konumda olmadır. Üretim yapılıyorsa pazarın yoğun olduğu bölgede bayilik aracılığı ile ürünler satılıyorsa o zaman üretim kaynaklarına yakın olması doğru bir tercih olur. Kira bedeli iki kat daha fazla olsa da insanların sizi rahatlıkla bulacağı ve üretim yapabileceğiniz bir alan seçilmedir.

Bir işletmenin kira bedeli toplam cironun % 10 civarında olmalıdır.  Kira oranı ciroya göre yüksek işe işletmede iyileştirilecek bir yerler var demektir. yada kira gerekten pahalı.  Ancak bu oran avm, sanayi sitelerinde  daha yüksek çıkar. Bunun yanında reklam ve tanıtım  sürekli insan sirkülasyonundan dolayı diğer giderler düşer. Onun için faydalanıyor sanız  bir miktar fazla kira ödemeye değer.Kira ödemek yerine gayrimenkulü satın alıp kira öder gibi ödemek size bedavadan iş yeri sahibi yapar. İş yerini satın almayı düşünüyorsanız nakit para vermek yerine yine banka kanalı ile alarak her ay kira gibi borcu kapatmak ve diğer para ile daha karlı yatırımları finans etmek ve işletmeyi geliştirmek amacı ile kullanılabilir. 



Yorumlar