Kobilerin Sorunları ve Danışmalığın Önemi

Kaynak eserler



Küçük ve orta boy işletmelerin avantajlı yönleri ve dezavantajlı olduğu alanlar vardır. Özelikle kobilerle  büyük firmalar arasındaki fark net olarak bilinmelidir. Küçük işletmeler ya tek kişi tarafından yönetilerek karar alınır veya ailecek yönetilir. Ayrıca küçük olmasından dolayı çalışanlarla sıkı bir ilişki kararları hızla uygulamaya koyma etkin bir yönetim yanında bireysel tasarruflarda etkili bir maliyet kontrolü gerçekleşir. 

Tüm bu iyi yönlerinin yanında profesyonel olmayan bir yönetim,ürün geliştirme, pazarlama ve reklama gereken önem verilmemesi, finansal sıkıntı ve Pazar alanının dar olmasından, iyi yetişmiş elemanları istihdam edememesinden dolayı ve genelde emek yoğun olan işler olması da olumsuz durumdur.

Bir kobinin sağlıklı işlemesi ve büyümesi için iyi bir Muhasebeci, Avukat, İşletme danışmanı ve finans yönünden iyi bir banka ile çalışması zorunlu oldu. Yasal ve zorunluluk olarak her işletme banka ve Muhasebeci ile çalışmak zorunda. Avukat ve İşletme danışmanı konusunda böyle bir çalışma olmadığından dolayı ferdi kararlara kalmıştır  İyi bir danışman işletmenize değer katarak daha etkili bir yönetim yapmalı ve bunun sonucunda karınızı artırmalıdır  

Tam olarak küçük işletmecilerde danışmalık konusunda bir anlayış olmadığı gibi var olanlarda danışmaların yüksek ücretlerini karşılayamıyorlar. Ayrıca kobilere yönelik yayınlar yok denecek kadar az veya yetersiz kalıyor. Ondan dolayı ne danışmanlardan nede yayınlardan faydalanamıyorlar. Danışmanlar daha çok büyük firmalarla çalışmayı tercih ediyor. Yetişmiş elamanlara yüksek ücretlerden dolayı da istihdam edemiyorlar.



Aslında sağlıklı ve iyi yönetilen kobiler ülkemizin can damarıdır. Üretim ve işsizliğin yanında ekonomi için vazgeçilmezdir  Bunun yanında büyük firmaların tamamlayıcısı konumunda bulunuyorlar. Her ne kadar bankaların kobilere yönelik finans paketleri çok mantıklı gibi görünse de toplamda daha fazla maliyet oluyor. Elindeki olanakları en iyi bir şekilde kullanmak ve fırsatları yakalamak için danışmanlara çok önemli sorumluluklar düşüyor.

İyi bir danışman üretimden geri bildirime kadar, yönetimden insan kaynaklarına kadar işletme için her türlü konuda bilgi sahibi olmalı ve yönlendirmelidir. Danışmanlar aile doktorları gibi sürekli işletmeyi takip etmeli ve gereken duruma göre müdahale ederek işletmenin en iyi şekilde faaliyetini sürdürmesini sağlamalı.


Ancak ülkemizde bir sorun baş gösteren kadar ne danışmana gideriz nede yayınları takip ederiz. Ne zaman bir sorun olur o zaman aklımıza gelir. Gittiğimizle zamanda hep bir şeyleri saklar tam olarak derdimizi anlatmadığımız için sonuç istenen gibi olmaz. Onun için danışmalara sorduğu her konuda tam bilgi verilmeli aksi taktirde sorun çözülmez sorunu ertelemek daha büyük sorunların doğmasına neden olur. 

Bir işletmeci veya girişimci hem işletme kurulumu ve planlamadan yönetime, işletmenin geliştirilmesi ve satılma veya devir sırasında bile danışmanlara birlikte hareket etmesi kendileri için en iyisi olur. Sizlerin göremediği fırsatları ve hataları fark ederek sorunlar meydana gelmeden önleyici tedbirler almanızı sağlar.

Yorumlar