Konut Yatırımının Faydaları Nelerdir

Ev satın alma, Ev satmak, Akılı ev,





Yatırım birinci amacı nakittin alım gücünü korumaktır. Türkiye’de yatırım denilince ilk akla gelen yeterli miktarda nakitti olanın gayrimenkul olmayanda altına yöneliyor. Ancak eğitim seviyesi ve nakit durum yatırım konusunda en önemli belirleyici rol oynuyor. Özelikle eğitimi düşük insanların ve bayanların ilk tercihi gayrimenkulde konuttan yana oluyor. Eğitim düzeyi yüksek bayanların eğitim seviyesi düşük olan bayanlara oranla konut sahibi olma oranları daha düşük. Eğitimsizler paralarını konutta değerlendirirken eğitimli olan bayanlarımız daha çok otomobil, ev içi mobilya ve dekor, kişisel giyim ve bakım ile eğitime harcıyorlar. Bu nedenle ev sahibi olmaları daha düşüktür. 

Eğitim durumu haricinde bayanların finansal okuryazarlık ve finans yönetimi düşük olmasından ve alımda duygusal düşündükleri için her zaman bir ev sahibi olma hayalleri vardır. Bu nedenle her zaman konut ilk tercihleridir. Aile sahibi olan insanların konut alımında öncelik olarak çocuk parkı, güvenlik ve mutfak durumu en belirleyici niteliktir. Zaten otopark her projede olmaz işe olmazı oldu. Yatırım amaçlı konut alımında 2 türlü değerlendirme söz konusudur. Bunun biri değer artısından gelen diğeri de kiradan gelen bir konudur. Aslında zadece kira getirisi için konut alımı yapmak mantıklı bir karar değildir. F/K oranına baktığımızda ortalama kendini amorti etmesi 15 ile 20 yılla kadar üstelik kiraya verme oranınız % 70 civarında doluluk gösterir. Bakım masraflarda mal sahibine kalıyor. Oysa ticari bir iş yerinde hem kıracı sorunu olmaz F/K Oranı da 8 ile 10 yıl gibi bir zaman alır. 

Gayrimenkulden biraz anlayan eğitim seviyesi orta seviyede olan insanlar kararlarını ticari alandan yana kullanıyor. Gayrimenkul ve yatırım konusunda bilgi olanlar da arazi ve arsa yatırımı yapıyor arsa yatırımı ortalama değer artısından bile ortalama 5 yılda kendini katlıyor. Bu kadar cazip değer kazanmasının yanında risk oranı da yüksektir. O nedenle arsa yatırımı yapacak kişiler gayrimenkul piyasasını ve arazi yada arsa hakkında her türlü bilgiyi danışmanlardan sonra en son nihai kararı kendisi vermelidir. Arsa da imar durumu, imar cinsi, terk alanları, sekli vb çok önemlidir. Onun için arsa konusunda yavaş ama net bilgilerle karar verilmediler. Fırsatlar kaçacak diye bir düşünceniz olmamalı nakit para durulduğu yerde de değer kayıp eder ama asla yanlış bir karar sonucu oluşan zarar kadar olmaz. 

Eğitim seviyesi daha yüksek insanlar gayrimenkul yerine borsayı ve işletme kurmayı tercih ediyorlar. Nakit parayı bağlamak yerine sermeye olarak kullanarak daha fazla kazanç sağlıyorlar ancak çok daha fazla nakit parası olanlar arsa ve arazide değerlendiriyorlar. Borsa ve işletmecilik yüksek kazanç sağlamasının yanında risk durumu da yüksektir. Onun için eğitimli ve deneyimli olmaları lazım. Gayrimenkul de özelikle konut da böyle bir risk yoktur. Eğitim seviyesi düşük ve bayanların konut almalarının bir nedeni de budur. Çünkü psikolojik olarak en rahat yatırım aracıdır. Geceleri rahat uyumak gelirim az olsun ama aklım orada kalmasın diyenlerin ilk tercihidir. 

Alım gücünü korumak için yatırımın getirişi tüfe ve faizden daha yüksek olmalıdır. Aylık % 10 kazandınız diyelim tüfe oranı da % 7 sizin burada getiriniz %10 değil yüzde % 3 tür. Çünkü paranızın o günkü dürüm göre alım gücü değişmiştir. Üstelik vergileri de eklediğinizde size bir tek değer artısından yada kira gelirinden sadece biri kar hanenize yazılır. Her ne amaçla alım yapacak yada işletme kurulacak olunursa olsun bir gayrimenkul ve yatırımdan anlayan birinden tarafsız değerlendirmesini talep etmeniz sizlerin daha fazla kazanç sağlamanızı ve riskleri karsı daha bilinçli net karar vermenizi sağlar. Ayrıca Gayri menkulde alımdan 5 yıl içinde satılırsa alım ile satış arasında farktan dolayı devlet alacaklı oluyor. Onun için bir gayrimenkulü zaman olarak en kısa 5 yıl olmalıdır. Bireysel ve kurumsal adına alım yapmak ve satmakta da vergiler değişkenlik gösteriyor.

Yorumlar