Biz de Neden Uluslar Arası Marka Çıkmaz.

Marka olma yolları, markalaşma için ne yapılır, Marka olmak





Bırakalım uluslar arası markaları ülke içinde tanınır markalar bile parmakla sayılacak kadar az. Bizde markalaşmak kurumsal kimlik ve reklam ile çok karıştırılıyor. Reklamcıya göre marka olmak reklam yapmaktan geçer. Web tasarımcısına  göre İnternet sitesinden geçer. Dekorasyoncu ya göre iş yerinin konumundan ve dekorasyondan geçer. Yani kısaca herkes marka uzmanı oldu cıktı. Oysa markalaşmak uzun dönemli ve işletme ile birlikte ürünlerde zihinde bir algı oluşturmaktır. Sadece bir birime ya da faaliyet odaklanmak sizi marka yapmaz. Onun içinde markalaşmak çok zorlu ve uzun bir yoldur. Sabır ve azim olmadan bu işler iki günde olmaz. 



Bizler millet olarak plancı değil kaderci milletiz. Onun içinde İnşallah olur, belki, kader, keşke, şans ve bir umut dileklerimizle hayatımız geçer. İşletmelerimiz de bir plan olmadığı gibi kendilerini bir amaç ve hedefleri de yoktur. Birçok işletmeciye sorsan ya ne planı derler ya da sıradan aile ye bakma, araba almak, ev almak derler. İşletmecilik kültürümüz ve bilgimizde olmadığı markalaşarak uluslar arasından faaliyet gösteren bir marka ve firma bizde sınırlıdır. 


Marka konusunda beli yeri olan firmalar ya da ülkeler öncelikle alt yapı olarak işletmecilik bilgilerini ve ürünlerden sonra başlamışlardı. Direk markalaşma çalışmaları sadece duygusal marka oldum demek için yapılan işlerdir. Öncelikle gelecek odaklı plan yapmak lazım. Bir den bire uzun yol almak yerine her gecen gün emin adımlarla ilerlemek lazım. Kısa vadeli plan yapmak yerine geleceği de kapsamalı ve sürekli güncellenerek uygulanmasıdır. Dünün markalaşma ve işletme anlayışı artık bu gün batmanız için iyi bir neden olur. 

En ufak zorlukta planlardan faz geçmek markalaşma çalışmalarını askıya almak, fiyat indirmek, değer yaratma çalışmalarını durdurmak yada yavaşlatmak, özendirme olarak dağıtım yapmak, Müşteri yerine sadece kendimizi düşünürsek marka olamayız. Marka olmak bebek büyümek gibidir. İlgi ister, alaka ister, o zaman yavaş yavaş geri dönüş alınır. O bebeği büyütmek ve eğitmek lazım. Ona bir amaç ve hedef koyarak ilerlemesine ulaşmasını sağlamak için ne yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır.


Yorumlar