Kendi İşimi Kurmak İstiyorum

Kendi iş yerimi kurmak istiyorum, iş yeri kurma,

Bir yerde çalışan ya da yeni mezun olmuş birinin iş kurması, kendi işinin patronu olmak kulağa çok hoş geliyor. Kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız öncelikle ne iş yapacağınıza ve nasıl bir işletme kuracağınıza karar vermeniz lazım. Kulaktan dolma ve ondan bundan doyma bilgilerle işletme kurmanız size zarardan başka hiçbir getirişi olmaz. Sonuç kayıp olan bir sermaye ve tükenmiş ümitler olur. Bir yerde çok iyi çalışan olmak kendi işinde çok başarılı olacak anlamına gelmiyor kendinize sormanız gereken sorulara net mantıklı cevaplar bulun. Bir hevesle işletme kurulmaz. Aynı durumda yeni mezun birinin beli bir yerde öğrendikleri teorik ile pratiği aynı anda uygulayarak birleştirmek için beli bir zamana kadar bir yerde çalışmalı.

İnternette,  tv de duyduğunuz başarı hikâyeleri güzel ancak gerçekleştirmek için zorlu yolculuğa başlamayı göze almanız lazım. Ayrıca hiçbir zaman gazetelerdeki sözde işletme uzmanlarına pek fazla itimat etmeyin. İstisnalar hariç.  Güzel sanatlar okumuş gazetecilik yapan birinin işletme ile ne kadar bilgisi ve tavsiyesi olabilir ki ? Nitekim sorumluluk ve riski onlar almadığı için  akıl vermek en kolayı oluyor. Bekara karı boşamak kolay misali her zaman işin uzmanı birinin yazılarından ve tavsiyelerinden faydalanmanızı önerim.

Türkiye de işletme kurmak için bir yerden duyum almak ve hemen tam olarak ne olduğunu bilmeden araştırmadan işe başlamak gibi bir alışkanlık var. Sonra da zarar edip tekrar işi düzeltmek için caba ve yatırım düşünülüyor. Asıl olması gereken Duyum, Araştırma, Eğitim, Danışmak ve işletme kurmak olmalı. Bizlerde işe durum biraz farklıdır. Duyum, işletme kurulumu, zarar etmek ve ondan sonra araştırmak, Danışmak ve Eğitim aklımıza geliyor. O zamana kadar olan zarar bizlere kar kalıyor. Onun için gerek elamanların gerekse işletmeci olarak sizlerin eğitimi sürekli olmalı.

Öncelikle bilginize ve elinizdeki olanakları bir arada düşünerek en çok nerede fırsatlar var ve neyi en iyi şekilde yapabiliriz diye sormanız lazım. Birinin göremediği fırsatı sizler görmüş olabilirsiniz. Ya da sizin çok kolay bir şekilde yaptığınızı bir başkası yapamadığı için sizlerden temin etmek zorunda kalır.  Ben kolay yapıyorsam başkaları da yapar diye düşünmek olmaz. Bazı işler yetenek, tecrübe ve uzmanlık ister

 Yaptığınız işe yeni bir anlayış veya yeni bir ürün,  işletme modeli ile farkı yakalamanız lazım. Bir işletme modelini kopyalamak hem sizi hem de onların karını eritir. Nitekim bu gün bakın işletmelere neredeyse hepsi bir birinin kopyası, Kopyalanmayan sizin amaçlarınız, işinize verdiğiniz önem cesaretiniz, mücadele ruhu, kişisel yetenekleriniz ve ekip ruhudur.




Yorumlar