Kendi İşini Yapmak Mı, Ücretli Çalışmak Mı?



İş yeri kredisi, işletme kurmak istiyorum


İnsanoğlu her zaman daha fazlasını ister.  Bu nedenle de hiçbir zaman ne yaptığı işten nede gelen paradan memnun olmaz hep keşkeler varıdır. Özel sektörde olanlar devlet memuruna devlet memuru işletmecilere hep bir özenti ve pişmanlık vardır.  Keşke diğerinin yerinde ben olsaydım diye. Bir de firmalarda çalışanlar var iste o insanların bir hayalleri vardır. Bir gün kendi işini kurmak ve patron olmaktır. Devlet memurları da ya istifa ederler yada emekli olur olmaz iş hayatına atılırlar.

Oysa her iki durumun kendine göre iyi ve kötü tarafları vardır.  Bunu belirleyen en önemli olan kişinin kendisidir. Ücretli çalışmanın avantajlı tarafı her hangi bir sermaye koymaz, belirli görevleri ve sorumlu olduğu iş vardır. Beli zamanda işe gelir gider ve ay sonu eline ne geçer onu bilir. Bunun yanında olumsuz olarak işten ayrılma, paranın az olusu, sürekli hesap vermek,  Kişisel yeteneklerinin farkına varılmaması, Kendi kararlarını kendisinin alamaması ve patrona bağlılık gibi durumlar söz konusudur.

Bunun yanında kendi işini kurmak için bir sermaye gerekli bu da risk demektir. İşletmecinin en büyük görevi para kazanmaktan çok var olan sermayeyi korumaktır. Gelir düzensiz giderler belirsizdir bu da arada bir nakit yönünden dar boğaz olması demektir. Ayrıca kanunlar, vergi ve devlete karsı sorumlulukları olduğu gibi de birde işletmede ekip yönetimi, finans, yeni ürünler ya da hizmetler, İşletmeyi organize etmek gibi bir çok olumsuz ve sıkıcı işlerle ilgilenir. İyi tarafı yüksek bir kazanç beklentisi, sürekli kendini geliştirmek, yeni yatırımlar ve yeni fikirlere acık olması, bağımsız çalışması, fikirlerini ve düşüncelerini uygulama sansı vardır.  

Sonuç olarak kararı kişi kendine maddi durumuna, hayattan beklentisine göre en doğru kararı kendisi verecektir. Ancak bana göre bir amacı gerçekleştirmek deki haz ve mutluluk tarif edilemez. Zorluk ne kadar çok olursa başarı o kadar güzel oluyor. İşletmecilik aşk gibidir bir kere başladın mı kazansan da kazanmasında bırakılamıyor. Siz yeteri kadar azimli ve kararlı olursanız eninde sonunda planlarınız gerek olur. Çalışan ya da devlet memuru olduğunuzda en fazla emekli olduğunuzda bir eviniz, arabanız olur ve ömür boyu o çalar saati kurmak zorunda kalırsınız tercihi sizin…



Yorumlar