Lokanta Açma ve İşletme









Restoran açmak yeni bir iş kurmak isteyen çoğu kişinin aklından geçen bir fikir. Restoran işletmeciliğinde başarıyı yakalamak istiyorsanız restoranınızı açmadan önce incelemeniz gereken birçok konu var. İşte size iş kurma sürecinde ve yeni bir restoran açarken yardımcı olabilecek bir liste.




Restorancılık ağır bir iştir. Eğlenceli ve çekici gözükebilir fakat bütün bunlar sıkı çalışmayla olur. Gıda işindeki herhangi birine sorun, hepsi size uzun çalışma saatlerinden bahsedecektir. Restorancılığın birçok farklı işi bünyesinde barındırdığını anlamanız çok önemli. Yemek pişirme ve halkla ilişkilerden, muhasebeye kadar bütün bunlardan restoran sahibi olarak siz sorumlusunuz.

Açacağınız restoranın türüne karar vermek birçok farklı bağlıdır. İnsanlar çoğu zaman kendilerini rahat hissettikleri, pişirmekten hoşlandıkları yemekleri sunabilecekleri bir yer açmak isterler. Bazıları da franchising ( bayilik ) sistemi ile ilgilenirler. Müşteriler tarafından tanınan bir markanın çatısı altında olmak ve hazır bir pazarlama planına sahip olmak bu sistemin sunduğu faydalar arasındadır. Buna rağmen bu sistem ucuz değildir ve restoran sahipleri zorlayıcı kural dizilerini takip etmek zorundadır.

Her restoran için yer seçimi hayati önem taşır. Sizin için en uygun restoran yerini araştırırken ulaşılabilirlik ve bölgedeki müşteri potansiyeli gibi pek çok unsuru düşünmeniz gerekir. Uygun yeri bulduktan en makul kira için pazarlık yaptığınızdan emin olmalısınız.

İş planı Bankayla olan görüşmenize hazırlanırken, ödevinizi yapmalısınız. Restoranınızın ana hatlarını çizen ve nasıl kazanç sağlayabileceğinizi gösteren bir iş planı hazırlayın. Bu sayede krediyi verecek olan kişiye işinizi ciddiye aldığınızı göstermiş olursunuz. Ayrıca bankacının sizden istediği şahsi gelir hesabı, vergi beyannamesi gibi gerekli bütün evrakları bankaya ulaştırdığınızdan emin olun.

Restoran isimleri bir temayı ( Meksika’ya, Çin’e veya Avrupa’ya özgü) , bir yöreyi veya basit bir kelime oyununu yansıtabilir. Burada düşünülmesi gereken en önemli konu restoran isminizin müşteride bırakacağı etkidir. Müşterilerin kolayca akılda tutabileceği ve yazabileceği bir isim seçin. Restoranın ismini doğru yazamadığınız için internet veya sarı sayfalarda bulamamanız dan daha sinir bozucu bir durum olamaz.

Menü, restoranınızın büyük bir parçasıdır. Sonuçta müşteriler yemeklerinizi sevdikleri için restoranınıza gelmeye devam edeceklerdir. Menüde yer alan yemek kadar menünün şekli ve düzeni de önemlidir. Küçük hazır resimler veya fotokopisi çekilmiş el yazıları gibi amatörce görünen menü tasarımlarından uzak durun. Son olarak, kar marjınızı arttırmanıza ve daha çok yatırım yapmanıza yardımcı olacak bir fiyatlandırma yapın.

Doğru personeli işe almak her restoran için çok önemlidir. Güzel bir yemek kötü bir servisle bütün cazibesini kaybedebilir. En iyi adayları seçebilmek için arka kısımda ve ön kısımda çalışacak olan ana personelin rollerini çok iyi bilin. Aşçıbaşı, restoran müdürü ve barmen gibi önemli görevlerde kilerin deneyimlerini de hesaba katın.

Restoranınızın mutfağını, yemek bölümünü ve barını düzenlemek başlangıç bütçenizin büyük bir kısmını oluşturur. Kullanılmış ve kiralanabilir araç-gereçlerde pazarlık yapabilmek için çarşı pazar dolaşın. Ayrıca unutmayın ki ihtiyaçlarınızı almanız istediklerinizi almanızdan çok daha önemlidir. Gereksiz eşyalar ve araç-gereçler satın almak gibi bütçenizi aşacak gizli tehlikelerden uzak durun. Temel olanlarla başlayın, isterseniz daha sonra ilaveler yapabilirsiniz.

Yeni bir iş kurmak için her zaman detaylı bir maliyet hesaplamasına ihtiyaç duyulur. Bulunduğunuz şehir, restoranınızın konsepti ve büyüklüğü gibi birçok faktör maliyeti doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden kesin bir maliyet belirtmek yanlış olur. Gerçek bir maliyet hesaplaması için açmak istediğiniz restoran ile ilgili bilgileri yazımıza yorum yaparsanız, uzmanlarımızca geri dönüş yapılacaktır.






Yorumlar