Aile Bütçesi Hazırlamanın Önemi






Ülkemizde insanlar aile bütçeleri oluşturma gibi bir alışkanlıkları yok denecek kadar az. Oysa aile bütçesi bir çok gereksiz giderleri göz önünde bulunmasına neden olur. Bunun için hazırlanmış bir exel tablosu yada basit programlarla bunu yapmak son derece kolaydır. Aylık gelir ve giderler yazıldığı zaman insanlar nereye ne kadar aylık giderleri olduğunu yada gelirlerinin nerelere gittiğini daha kolay görürler ve gereksiz harcamalardan kaçınmalarına neden olur. 


Bir aileye ne kadar para girerse girsin bütçe yapılmadığı zaman nere gittiği ne alındığı bilinmez dolasıya da eve ne kadar para girdi çıktı bilinmez. Gelir artsa da harcamalar da artar ve her zaman para yetersiz kalır ya sonu gelmeden para bitter. Oysa bunu yapmak son derece kolaydır. Özelikle marketlerden alış veriş yaparken bir liste yoksa insanlar mantık yerine duygusal olarak alım yaparlar eve geldiklerinde bir çok şeyin gereksiz olduğunu, evde fazladan var olduğunu görürler. 


Hesaplanmadan harcama düşünmeden konuşmaya benzer. Bir ailenin harcama kalemleri gıda harcamaları, Konut kirası yada kredisi ödeme, sigara ve alkol giderleri, giyim, eğitim, Kişisel bakım, Elektrik faturası, internet faturası, iletişim faturaları, doğal gaz faturası, bakım, çocuk giderleri, Dışarıda yemek, otomobil bakım ve yakıt giderleri, yol parası, haftalık, aylık mutfak harcamaları, sigorta ödemeleri gibi çeşitlilik gösterir. Gelirler ile giderler kalem kalem yazılmalı
Alış verişte liste yapılmalı ve alım yapılırken en az 2 kere daha düşünülmeli gerçekten benim bunu almama gerek var mı diye, Bir elbise yada telefon hoşuna gitti diye alınmamalı ve uzun dönem taksitlere girilmemeleri reklamlardaki ürünlerden almak yerine daha uygun fiyatlı ürünler de alınmalı. 

Özelikle köy kökenli şehirde yasayan insanlar satın alma yerine köyden bir çok gıdalarını getirme yada çok ucuza alarak aile bütçesinden çıkan parayı azaltabilirler. Gereksiz harcamanın önüne öyle geçilmelidir. Gereksiz yada çok nadiren kullanılacak özeliklere sahip dayanaklı ev aletlerine para verilmemelidir. Aksi durumda her zaman yetersiz kalır sizlerde bir bütçe yapmak istiyorsanız bu konuda hazır şablonlar kullana bilirsiniz. Bazı insanların sigara giderleri aylık gire giderinden çok çok fazla oluyor. Aylık 600 tl kira veren bir aile daha fazlasını sigara ve alkole veriyorlar. Bu durumda insanlar fakir değil parayı kullanmayı bilmeyenlerdir.

Yorumlar