Arsa Yatırım Yapma Rehberi






Gayrimenkul yatırımı en sağlam yatırımdır. Hiçbir şey yapmasanız da değerlenmesinden dolayı değer artısından kaynaklanan kazanç olur diyorlar acaba doğru mu? Bir reklamda ne arsa ne borsa en güzel yatırım arsa seklinde bir yazı gördüm. Banka ile borsanın kendine göre ve yatırım yapmanıza bağlı olarak geliri değişir. Artık bankalar o kadar yüksek rakamlarda sizlere ödeme yapmıyorlar. Geriye kalıyor borsa ama o tamamen ayrı, sürekli takip etmek gerekir onun içimde ekonomi ve finanstan anlamak ve eğitim almak gerekiyor.


Arsa yatırımı hızlı şehirleşme , nüfus artısı, yabancıların Türkiye’de yatırımları, inşaat firmaları, sanayi sitelerinin kurulması, tarım arazilerine Çiftlik , hayvancılılık, tarımcılık bilgisinin artması arazi fiyatlarını artırıyor. Arsalar, araziler farklı şeylerdir. Arazi tarım için ayrılmış ve tapuda cinsi tarla olarak geçer. Burada imar durumu değişmekle birlikte köy yönetmenliklerine bağlı olarak genelde %5’ sine yaprı yapılmasına izin verilir.


Arsa işe imarlı olup genelde konut imarlı, ticari imarlı, ticari ve konut imarlı, otel, avm, sağlık, yeşil alan, spor alanı, eğitim alanı, park alanı, sosyal tesis, hizmet imarlı seklindedir. Arsa alırken en önemli kriter imar durumudur. Emsal ne kadar artarsa değeri o kadar artar. Onun için proje geliştirmek yada yatırım yapmak, veya inşaat firmalarına kat karşılığı vererek daha ucuza daha fazla daire veya iş yeri sahibi olmak içinde alınabilir.

İnşaat firmaları arsa satın almak yerine kat karşılığı yada Gelir paylaşımlı şekilden tercih ediyorlar. Bu onlara nakit olarak avantajlı duruma arsa payı için ayıracakları para ile projeyi gerçekleştirmeye gidiyorlar. Üstelik proje bitmeden de satmaya başlıyorlar. Ancak anlaşamadığımız bir konu var toplam proje tutarının % 20 nakit olarak karşılayan ve sonrada nakit olarak koydukları maliyetlerinin 3 katına satarlarsa ve sadece 3’ün 1 nin 5 de 1 oranını maliyetini karşılıyorlarsa kar oranları ne kadar?

Arsa yatırımında yılık % 20 ile 25 ler arasında gelişen bölgelerde olursa değer artısı olur. Aynı zamanda kiraya verme olasılığınız vardır. Arsa yatırımına karar verdiyseniz. Emsal’ını ve cinsini bağlı olduğu belediyeden yada e imardan ada ve parsel bilgisi ile baka bilirsiniz. Yeşil alan, park alanı, trafo alanı, gibi kullanımı kısıtlayıcı yada imarını engellenen arsalardan uzak durun, dere kenarında dsi tarafından çekinme mesafesi vardır. Bunun olup olmadığında bakmanız lazım. Ondan sonra tapuda ipotek durumu için baktırılmalı dır.


Yorumlar