Başarıda Şans Faktörü





İnsanlar başarılı olmak için şans faktörünün önemli olduğunu düşünüyorlar. Oysa şans denilen bir olay yok fırsatı değerlendirmek vardır. Aslına şans dedikleri hazırlıklı olmakla fırsatı değerlendirmektir. Fırsatı değerlendirmek içinde hazır olmak gereklidir. Hazırlık yapılmadan gelen fırsatlar değerlendirilemez. Zeki insanlar kendi fırsatlarını kendileri yaratırlar. Onlar daime pazarı analiz ederek eksik olan yerleri görerek pazarlama yapacakları alanlar bulurlar yada var olan hizmetleri, ürünleri değişiklik yapmak eksikliklerini tamamlayıcı ürünler bulurlar. 

Diyelim ki 2 insan var. Biri daime hazırlıklı gözlemci ve düşünürken ve olası fırsatları değerlendirmek için nakitini hazır bulundurur sürekli araştırma sonucunda bir alan bularak çok karlı işe başlarlar, Bunu yurt dışından bir ürün getirmek yada yurt dışına ürün de satmak olabilir. Diğeri de hiçbir hazırlığı yok ve tamamen duyguları ile hareket eder. 2 sinde de aynı fırsatın geldiği zaman hazır olan değerlendirirken hazır olan değerlendiremez. O zaman hazır olan şanslımı oluyor?

Bazı iş çevrelerinde müşteriyi ikna etmek için her zaman bu fırsat kaçmaz bir daha böyle bir fırsat olmaz, Bu fırsat bilmem kaç yılda bir gelir gibi, bu iş çok yüksek karlı sizi zengin edecek gibi kelimelerle mantık süzgecinden geçirmeden insanların duygusal düşünerek yatırım yapmalarına yada ürünü satın almalarına sağlarlar. Yanlış bir yatırım yada alım yapmak yerine nakitte kalmak daha akıllıca olur. Cebinizde nakittiniz olduğu zaman fırsatlar bitmez ani kararla hareket edilmemelidir. 

Eğer bir işletme yada yatırım kararı aldıysanız konusunda uzman kişilere danışın ve her şeyi yazılı olarak not edin. Bunu tarafsız bir şekilde değerlendirmeye tutun. Sizi yanlış yönlendirmelerine yada eksik bilgi vererek kasıtlı olarak iyi yönlerini ön plana çıkartıcı vurgular yapanlardan uzak durmalısınız. Onların amacı size bir şeyler satarak para kazanmaktır. 


Yorumlar