İş Hayatında Başarılı Olmak







İş hayatında yada işletmecilikte başarılı olmanın keşin bir kuralı yoktur. Ancak bazı olmaz işe olmazları vardır. Başarılı olmak isteyen her insan bu kuraları uyguladığı kadar olur. Nitekim az sonra yazacağın kuraları uygulayan insanlar sıfırdan iş başlamak yâda hayatlarını yeniden inşa etmek eksik kalan kısımları tamamlamak için kullanabilirler. Kuralsızlık başarı getirmez olsa olsa yorgunluk ve bıkkınlık getirir. Gelin simdi başarılı olmak için neleri anlamamamız gerektiğini hep birlikte gözden geçirelim ve bir daha düşünelim. Benim de eksik kaldığım yerleri bana bildirmenizi rica edeceğim


Duyum; Evet bir iş ya da konu hakkında ilk bilgi sahibi olmamız duyum yollu ile olur. Kendileri düşünerek aklına gelen fikir ve düşünceler olabilir ancak onun için işin profesyoneli olmak ve tam anlamı ile bilmek gerekiyor. Şimdilik biz sıfırdan başlıyoruz. Bu bir işletme, iş fikri, yatırım, Kazanç sağlayacak işler, diğer ilgi alanları olabilir. Duyumları arkadaştan bir haber kanalından, medyadan, internet kaynaklarından, başın yayından olur. 

Okumak; Daha önce çeşitli kaynaklardan aldığımız duyumla ilgili kaynak bularak okumak lazım. Bununla ilgili kaynakları temin etmek duyumu aldığımız kişi yada kurumlardan evrak, dergi, kitap internet sitelerinden faydalanmalıyız Duyum bir işletme kurmak, işletmecilik, yönetim, para kazanma, yatırım yolları, borsa yada diğer konular olur. Kesinlikle bol bol kaynak okumalıyız. Bilgi edinmenin en hızlı yolu okumaktır. 

Anlama; Daha önce duyumdan aldığımız ve ilgi alanımıza giren konu hakkında bol bol kaynak okuduktan sonra anladık mı anlamadık mı eğer kafanızda çok zor ve Birçok soru varsa konuyu tam olarak anlamadığımız anlamına gelir. Bir konuyu çok basit olarak anlatamıyorsanız anlamadınız demektir. 

Düşünme; Kaynaklardan gelen ve bizlere anlatılan her şey doğru olacak diye bir kural yok. Bilgilerin çoğu birilerinin çıkarlarını korumak için yanlı yada çarpıtılmış bir şekilde eksik verilir. Onların amacı kendilerine göre amaçlarını gerçekleştirmektir. Onun için konu hakkında bize anlatılanları ve okuduklarımızı kendi akıl süzgecinden geçirmek zorunludur. 

Eğitim; Düşündünüz ve kaynaklar bu işin sizin için karlı ve mantıklı olduğunu gösteriyor ve bu işi yapmak istiyorsunuz bu işletmecilik yada yatırımda olabilir. Her ne olursa olsun bunun bir eğitimini alıp beli bir zaman yapma, yapamama durumunuzu gözlemeniz lazım. Aynı zamanda tarafsız işinin uzmanı kişilerden bilgi almanız daha sağlam işe başlamanıza neden olur. 

Uygulama; Eğitimi aldınız araştırdınız ve düşüncelerinizin sonunda bu işin size göre olduğunu karar verdiniz. Uygulamaya konulmayan bir bilgi size faydasızdır. Sadece size zaman kayıp etmekten ve beyninizin içinde yer almaktan başka bir şey olmaz. Size bir faydası olur oda o konu hakkında kültürünüz olur. Bazı kişilerle sohbette bilgili ve akıllı görünürsünüz. Ancak sizin amacınız konusunda uzman olmak ve para kazanarak hayal etiğiniz arabanıza ve evinize kavuşarak düşlediğiniz yaşama kavuşmaktır. Onun için uygulama olmak zorundadır. 

Kontrol: Yaptınız ve yapıyorsunuz ancak insan faktörünün olduğu her yerde hesaplanamayan durumlar söz konusudur. Bunun için siz dahi en sonunda yâda arada bir kontrol etmeniz lazım. Bazen çok iyi bildiğiniz bir konuyu acaba eksik yada yanlış hatırlarım diye kontrol etmek için kaynaklara bakmanın güvendiğiniz kişilere sormanın bir sakıncası yok. İşletmelerde kontrol edilirken en büyük tepki bana güvenmiyor musun seklinde olur. Ancak unutulmamalıdır ki güven kontrole mani değildir amaç hata yapma olanağını en aza indirmektir. 

Sonuçlandırma, Neticelendirme; Her şey tamam eğitimleri aldınız düşündünüz ve uygulayarak kontrol etiniz ancak daha işimiz bitmedi ondan sonra da doğru şekilde sonuçlandırmaktır. Nitekim işletmecilik acısından siz paranızı cebinize koymadığınız zaman ne yaparsanız yapın ne kadar iyi olursanız hatta mükemmel de olsanız hiçbir önemi yok. Çünkü amacınıza ulaşamadınız. Bu ekin ekip yetiştir topla harmanla ama buğdayını da aldınız eve getirdiniz ama bakmadınız ve kurtlandı ne oldu ekmek yapmadınız ve satarak para kazanmadığınız için boşa giderek emekleriniz heba odu. İşletme acısında anı durumdur. Siz paranızı cebinize koymak için yaptınız hepsini yapmış olmak için değil.


Yorumlar