Borsadan Para Kazanmak






Borsadan para kazanmak hemen hemen her insanın düşündüğü zengin olma yolludur. Öncelikle şunu diyelim ki borsa bir yatırım aracıdır. Oyun değildir borsada oyun olarak bakanlar borsayı anlamayanlardır. Para kazanarak zengin olmak amacı işlem yapılmaz. Borsanın asıl amacı oluşan nakit parayı kısa zamanda nakit sağlayarak yastık altında ya da atıl durumda bırakmayarak değer düşüsün üzerinde kazanç sağlamaktır. 

Kısa zamanda zengin olmak amacı ile tam anlamadan eldeki mal yada mülkü satarak borsada işlem yapılmaz. Borsada işlem yapılacak giderlerinizi sağladığınız para ile olmaz. Kendi varlığını satarak yada en az 6 yılık giderlerinizi ayırdıktan sonra kalan para ile olmalıdır. Aksi durumda psikolojik olarak baskı altında kalırsınız bu da sağlıksız karar vermenizi neden olarak para kaybı ile sonuçlanır. 

Aslında borsanın ne kadar yükseldiği yâda indiği o kadar önemli değildir. Size kar sağlayarak para kazandıracak sizin yatırım yaptığınız firmaların kâğıtlarının değerlenmesidir. Kazanmanın yada kayıp etmenin en belirleyici durumu alım yapılan kağıtların durumu ile yatırımcının kararlı olarak psikolojik olarak kendinden emin olmalı ve ne zaman alım yapacağını satım yapacağını bilmeli. 

Özelikle alımdan sonra net olarak ker beklentiniz, nerede alım yapılacağı yada satım yapacağınızı net olarak karar vermelidir. Fiyat hareketi teknik ve temel analiz sonucu belirlenen hedefe doğru ilerleyip kar aldıktan sonra daha fazla para kazanmak amacı ile satış işlemi yapmayarak oluşan karlarını riske sokuyorlar. Aynı durumda aşağı yönlü durumlarda da söz konuşu oluyor. Beklentinin altı seviyesinde indiğinde de hemen pozisyondan çıkmak için zararına satış yapılıyor. 

Borsada günlük işlem yapanların ömrü 6 aydır. Aslında borsada hisse senetlerinin verileri incelendiğinde haftalık cuzi miktarlarda kazandırdığı bu kazancında aylık faizden çok yüksek olduğu için karlıdır. Borsada hemen hemen her hisse 3 yılık zaman diliminde anaparayı 2 katlıyor. Hiçbir gayrimenkul bu kadar kısa zamanda kendini katlamaz. İşletmeci olmadan bir işletmeci kadar para kazanırsınız. Siz işletmecilik yapmıyorsunuz ama sizin adınıza hisse senedi aldığınız firma yöneticileri yapıyor.

Yorumlar