Büyümek İsteyen İşletmeciler Dikkat














Sizlerde büyümek istiyorum artık daha çok para kazanmanın zamanı geldi. Bayilik, temsilcilikler ve yeni subeler açmacam paraya para demeyeceğim diyerek büyüme planları yapanlardanmışsınız. Bir saniye sakın olun bıraz. Önce var olan işletmenizin eksikleri var mı ona bakın. Varsa yada nasıl tamamlanacak siz bulamadıysanız bir uzmandan yardım alın. Bazen farklı bir bakış acısı çok sey değiştirir. Önemli olan bakan kişinin düşünceleri doğrusunda bakmasıdır. Kendi işini kuran işletmeciler duygusal davranarak bazı eksikleri görmeye bilir. 

İşletmesini büyütmek isteyen insanların en büyük sorunlarından biri nakit durumlarıdır. Çünkü büyümek demek daha fazla yönetim giderleri, yatırım, makine, ekipman, teçhizat vürün, yer, ofis demek bunlarda para ile olur. Asıl sorun burada ve ve işi büyütmek isteyen kişinin psikolojisi ile işletme bilgisine bağlıdır. 

Bankalar işletme sahiplerine yada büyümek isteyen Kobilere özel finansman paketlerle birlikte özel ödeme, faiz ile para vermek için kredi kullandırıyorlar. Bankaların verdikleri kredi dış borçlanma sekilinde bir finasman sağlamak seklidir. Aileden borç para alma, özel dernek kredileri, akrabalardan borç para alma yada arkadaşlardan borçlanma yöntemi ile finansman sağlanır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta ödeme durumu, faiz, giderler ve zaman dilimleridir.

Çünkü bankalar sizlere para verirken gayrimenkulünüze ipotek koyma yada ödeme durumu güçlü kefil istemekteler. Bir aksaklık söz konusu olduğunda işletmenize , tüm mal varlığınız elden gide bilir. Geri ödeme konusunda dikkat edilmeli her ay ödenecek tutar net karınızın % 30 dan yukarı olmamalıdır. O zaman kredi kulanmak çok zekice olur. Arkadaşlarınızdan, aileden yada akrabalardan alınan borçta böyle risk yokancak burada miktar çok ufaktır. Acıl ödemeler konusunda ufak miktarlarda para bulunur sadece 

Birde en sağlıklı büyüme ve riski en düşük kendi öz sermayeniz ile büyüme yolluna gitmektir. Sağlam temeli işletmeciler genelde özsermaya ile büyüyerek işleri agır ama sağlam adımlarla büyütürler. Büyüme yolunda en büyük engelerden biride işletmecinin psikolojik durumudur. Bazı işletmeciler risk anlayışları çok değişiktir. Riske çok acık olanlar olduğu gibi hiç risk almak istemeynlerde var.Aynı zamanda duygusal düşünerek işlerini profesyenelere devir etmek istemezler her seyi eskisi gibi kendileri yapmak isterler. 

Çok para kazanmak hayalli yada çok para kazanmaları durumunda bir çok düşüncesinde ve davranışlarında değişiklik olur. Eskisi kadar işleri ile ilgilenmez. Sanat ve eğlence mekânlarında , patilerde , toplantılarda derken iş yerine fazla uğramaz yada bütün işi kontrol etmeden büyük kararları alması ve işlem yapması için yetki verirler. Bu durumda işini sağlam kazıgıa bağlamadıkları gibi firmanın parasını kendi parası zan eder ve kullanır. Bu da firmanın işlerin aksamasına neden olur. 

Küçük bir işletme, Orta boy bir işletme ile büyük işletme yönetmek farklılıklar gösterir. Sektröden sektöre göre dedegişiklikler arz eder. yİnede işletmeciliğin temelerini bilmek lazım. Firma ne kadar büyürse, işletme hukuku, vergi durumu, yönetim sekli, departmanlar farklılık gösterir dolasıyla da çalısnların sayılarında artışlar olur. Büyük işletme olduktan sorna temsilcilikler ve bayilerin eğitimi, çalışanların eğitimlerleri uzmanlık ister. İşletme sahibi işleri finans ve yatırım kararlarını vermek iş bağlantıları yapmak, yeni sektörleri aramak girmek, işi geliştirmek işleri ile ilgilenmeli. 




Yorumlar