Hayatın Para Döngüsü













Hayat para harcayarak başlar öldüğünde de harcamak bitter. İnsan nefes almadan yasar ama para harcamadan yasayamaz. İnsan hayatında bu kadar önemli olan para döngüsü de kişinin varlık durumunu belirleyici etkendir. Sıradan bir insan doğduğu ailenin maddi durumu nasılsa kendisinin de büyük oranda aynı yada çok az değişiklikler olur. Hayatın kısır para döngüsüne kapılan insanlar kurtulmayı istemedikleri takdirde kurtulamazlar ve bu döngü devam eder. 

Sıradan bir insan dünyaya geldiğinde okulla gider okur meslek edinir, evlenir, ev eşyası alır ev alır, sonra çocuklar dünyaya gelir onlarında eğitime başlaması ile kısır döngü tamamlanır. Her ay para eve gelir gerekli ve gereksiz giderler karşılanır. Ay bası gelir aynı durum tekrar edilir ta ki çocuklar okuyup evlenene kadar. Onlarda aynı aile ortamından kaynaklanan eğitim ve parayı kullanma alışkanlığından dolayı aynen devam eder. 

Bu kısır döngüden çıkmanın tek yollu yatırımcı ve işletmeci bir zihniyete sahip olmaktır. Okuyarak eğitim görmek her bireyin kendisine yapacağı en büyük yatırımdır. Para döngüsünde ufak değişiklikler yaparak bu kısır döngüden çıkabilirler. Her ay faturaları yatırmak yerine öncelikle yatırım için para ayırmalı ve bu parayı işleterek para ile para kazanmayı öğrenmeli. Ev kirası vermek yerine kredi ile ev alarak kredi ödeme yapması ilk adımdan biri olur. 

Evde kişisel ve aile bütçesi yaparak gereksiz harcamaları n önüne geçerek artan para ile hisse senetti yada birikim hesapları iel kar payı şekilden faaliyet gösteren bankalara yatırım yaparak paranızı çoğalta bilirsiniz. Otomobil almak zorunlu olmadığı zamanlarda uzak durulması gerekiyor. Sigorta , kasko, muayene, bakım, lastik, yakıt gibi giderlerle sürekli cebinizden para çıkmasına ve aldığınızda değer kaybına neden olur. Sırf Ahmet araba aldı bende alıyım yada eşiniz istiyor diye alım yapmayın. 

Banka ile çalışmıyorsanız düzenli olarak altın alımı yapmakta iyi bir terci olabilir. para cepte durduğu gibi durmaz ile kendini harcatır. Altın para kazandırır ve birikimlerinizin artmasına neden olur. Üstelik zarar etme durumunuz borsaya göre daha düşüktür. Çalışan bir insanın en zengin olduğu dönem emekli ikramiyesini aldığı yıllardır.

Yorumlar