İflastan Kurtulmanın Yolları







İflas etmek bir işletmecinin basına gelebilecek ne büyük psikolojik yıkımıdır. İşlerin olmaması ödemelerin yapılamaması uykusuz gecelere neden olur. Peki bir işletme neden iflas eder. Bunun en büyük nedeni finansal yönetim hataları ile para yetersizliği ve yönetim hatalarından kaynaklanıyor. Tabi ki arada yasal değişiklikler ve sektöre insanların ilgisinin azlığı yâda tamamen bitmesidir. 

Bizim üzerimizde duracağımız işletme yönetiminin hataları ile firmanın iflas etmesidir. Bir işletme ne kadar güçlü olursa olsun, ürün ve hizmetler en iyisi de olsa ekip çok iyi tıklım tıklım müşteri de olsa para yönetimi sağlam olmaz işe iflas kaçınılmaz olur. Bünye ne kadar güçlü olursa olsun para olmadığı zaman iflas ederek yok olur. Nakit yönetimin yanında diğer bir neden de müşteri ilişkileri yönetimi, maliyet ve fiyatlama çok önemli niteliklerdir. 

Finanstan kaynaklanan bir işletmeyi kurtarmak için öncelikle acil ödemeleri ertelemek için alacaklılarla zaman isteyerek ertelemek yada daha uzun bir zaman diliminde taksitlendirme yapmak için görüşmeler yapılmalı en az tutarda ödeme yapılmalı. Tahsil edilecek paralar için ödeme istemek yada işletmenin beli oranını satarak ortak almak gibi seçenekler olabilir. Ancak ortak almak en son çare olarak düşünülmelidir. Ondan sonra hizmetlerin maliyeti ve satış rakamları, savurganlık yapılan işler, fazla kar getirmeyen ürünler iptal edilerek üretim durdurulmalı ve yeniden fiyatlandırma yapılmalı

Müşteri ilişkileri yeniden düzenlenmeli tedarikçilerden sonradan ödemek üzere ürünler yada ham madde alımına gidilmeli. İşletmeyi küllerinden yeniden yapılanmak ve toparlamak için bu konu ekiple görüşerek bir zaman işlerde ve ödemelerde gecikmeler olacağını ancak sonradan alacaklı olacak kişilerin tamamen alacaklarını tahsil edeceklerine karar verilmelidir. Gereksiz harcamalar ve atıl duran ekipmanlar satılmalı kullanılmayan alanlar kullanıma alınmalı yada başka birilerine kiraya verilmelidir. 

Sakın ve kesinlikle şahısa ait işletme yöneticileri ödemelerden zaman kazanmak için kredi kartından nakit çekerek ödeme yapmasınlar bankadan kredi alınacaksa bunu tüketici kredisi yada işletmelere özel finans paketlerini inceleyerek en az maliyetle kendilerine para verecek kurumlarla görüşmeler yapılmalı ve tüm bankacılık işlemlerini sadece bir banka ile çalışılmalıdır. Borçları kredi kartı ile ödemeye kalkmak üzerindeki lekeyi temizlerken kendini çamura batırmaya başlar. En iyi yönetici sorunlar olduğunda çözüm üretmek yerine sorunların meydana gelmesini önleyecek tedbirler almalıdır.

Daha fazla bilgi ve işletmenizin zayıf yönlerini belirlemek ve iş geliştirmek için ücretsiz işletme analizinden faydalanmak isterseniz bizlere ulaşın yada yorum bırakın  

Yorumlar