Konutta Dogru Yatırım Yapmak İçin Dikkat





Gayrimenkul doğru yatırım yapıldığı zaman size kazandırır. Alınacak gayrimenkulün inşaat yıllı, m2 si, yeri, yönü, cinsi, gibi nedenlerden dolayı fiyat farklılıkları olur. Normal müstakil bir daire fiyatı ile lüks site içerisinde sosyal tesislerle birlikte fiyat nerede işe 3 katına kadar çıkıyor. Artık insanlar sadece başlarını sokacak bir evden çok hayal etikleri yaşamı kendilerine olanak sağlayacak güvenlikli projelerde alım yapıyorlar. 

Proje tarzı projelerde konutlar hem daha hızlı değer kazanırken kiralama yaparak amorti etmek için yatırım amacı ile alanlarda boş kalma olanağı yüksek fiyat olmasına rağmen kiralanır. Gayrimenkulde yatırım yapacak insanların evi varsa getiri amacı ile gayrimenkul alımı yapabilirler. 

Konut Yatırımı; Gayrimenkulde konut almak ikamet amaçlı yada yatırım amaçlı olabilir. Alımda daha ucuza getirmek için topraktan satın alma ve proje bitikten sonra satarak ker elde edilme olanağı daha yüksektir. İnşaat sırasında yüklenici firma nakit sağlamak amacı ile bu yolla gidiyorlar. Ancak güvenilir ve size teminat verecek bir firmadan alınmalı ayrıca bitiş tarihi önemlidir. Zamanında bitmeyen konut için size gecikme süresi kadar aylık kira bedeli ödemesini talep edebilirsiniz.

Konutta akılı yatırım yapmak için banka kredisi kullanmak yolu ile kiraya verme seklinde ödemesini başka birine yaptırmanız akılı bir borçlanma, akılı bir yatırım olur. Eğer siz ödeyecekseniz ödeme yapılacak tutar aylık gelirinizin %20 ile 30 arasında olmasını tavsiye ederim. Fiyat kira oranına bakıldığında 12 yıl civarında kendini amorti etmeli. Bazı projelerde bu zaman 18 ile 20 yılla kadar çıkar bundan uzak durulması lazım. Toplam kira bedeli hesaplanırken % 70 doluluk oranı ile hesaplanmalıdır. 

Konut satarak kar elde etmek istiyorsanız. Kesinlikle 5 yıl bekleyin. 5 yıldan daha kısa zamanda satıldığında ticari amaç olduğundan devlet vergilendirme yoluna gidiyor. Eğer gayrimenkul bir firma adına alım yapılırsa satış fiyatından doğan gelir miktarında vergi verilir. Ayrıca konutlarda boya, bakım gibi giderler ev sahibi tarafından yapılır. Kiraya verecekseniz elektrik, su , doğal gazı kiracı kendi üzerine almalıdır.

Yorumlar