İşletmelerde Nakit Yönetimi






Küçük işletmeciler neden nakit yönetimi konusunda gereken önemi yapmazlar ki? Bir çok küçük işletmeci, orta boy işletmeler nakit yönetimine gerekli önemi vermiyorlar. Oysa nakit durumları onlar için hayati öneme sahipken en fazla ihmal ediliyor. Bir çok küçük yada şahıs işletmesinin işletmecisine aylık gelir ve gideriniz nedir diye sorduğumda net cevap alamıyorum. Eger net olarak ne kadar geliriniz ve gideriniz bu giderlerin nere olduğunu bilmiyorsanız siz işletmeci değil olsa olsa kendi işini yapan kişi olursunuz. Aradan yıllar geçse de aynı yerde sayıyorlar yada bir çok ödemelerini yapamıyorlar. Yapanda sadece mali muhasebe için tutuluyor. 


Bu kadar işletme için öneme sahip olan isletme de Ürünlerin maliyeti, satış rakamları, aylık toplam maliyet ve ciro ile giderleri düşerek vergi ve vergi sonrası net kar bilinmelidir. İşletmelerin giderleri işletmeye göre değişiklik gösterir. Öncelikle hedeflene gelir. Bir aylık Kira, ham madde yada ara ürün alımı, araç kiralama yada kredisi ödeme, vergiler, çalışanlara yapılan ödemeler, vergiler,  ücreti, depo gibi ek kiralamalar, sigortalar, faturalar gibi kalemler tek tek yazılmalı ona göre gelecekle ilgili planlar buna göre yapılmalı aksi durumda nere ne verildiği bilinmez ve ufak olarak görülen günlük giderler toplamda büyük rakamlara neden olur. 

Bir işletmede bir birimde yapılan hata yada aksama bütün birimleri etkileyerek işletmenin gelirlerini düşürür yönetim konularında sorunlar baş gösterir. Zamanında yapılmayan ödeme veya fazladan yapılan harcama işletmenin belinde nakitsel bir kambur oluşturur. Bizim günlük 20 lira gibi önemsiz görünen para kaybı yıllık bazda alındığında 7300 TL gibi bir rakamı buluyor bunun 5 yıllık olduğunda düşünürseniz bir iş yeri yada otomobil parasını havaya atmış olursunuz. 

Özelikle şahıs işletmelerinde ailenin giderleri ile iş yerinin giderleri bir birine karışıyor ve işletmenin parasını kişisel ve aile için harcanıyor. Bu durumda kaçak para daha fazla oluyor. Sadece bir ailede günlük 20 şahıs da 15 lira ve normal harcamalardan fazlaca 30 lira para çıkarsa burada toplam yıllık para işletmecinin yıll sonunda kendisine kalan net rakamdan daha fazladır. Unutmayın işletme  para kayıp ediyorsa eninde sonunda iflas kaçınılmaz oluyor yada sadece geçimini sağlıyorlar. 




Yorumlar