Patronun Görevleri Nelerdir.





Patron olmak ayrı bir olay işletmeci, girişimci olmak ayır bir durumdur. Genelde şahıs firmalarında patronda, işletmeci de aynı kişi olmakla birlikte işi yapan da kendisidir. Teknikerlik ten, mesleğini icra etmek için iş yeri açanlar patron yada iş adamı olmadıkları gibi girişimci ve işletmeci de değiller. Onlar yalnız kendi işinin sahibidir. Genelde aman az olsun kendi işim olsun evime ekmek parası kazanayım yeter derler. Ama her zamanda yanılırlar. Çünkü işletmecilik ayrı uzmanlık isteyen bir iş olduğu gibi patron olmak tamamen başka bir konudur. Bunun yanında iş adam olmakta bir çok nitelikler gerekiyor. 


Patron sermeye koyarak işletmeyi kuran kişidir. Dolasıyla sermeye sahibidir. İşletmeci işe kendi işini kurabilir yada başka birinin yanında başka bir firmada çalışabilir. Patronlar bizde genelde işden anlamadıkları gibi her daim her şeye karar verirler ve işletme müdürü tutmayı gereksiz görürler. Oysa patron işleri yürütemez çünkü hem işletme bilgileri kıt ve güvenemedikleri için işin içine duyguları girer ve her şeye karışırlar. 

Bu durumda çalışanlar ne kadar bilgili olursa olsun kendilerini kısıtlamak zorunda kalırlar yada ben parama bakarım diyerek sadece ona söyleneni yapar verilen talimatlara uyarlar. Madem bütün her şeyde karar verecek olan kişi patron o zaman işletme müdürü almasına da gerek yok Kendi yapsın.

Patronlar arada bir işletmeyi kontrol etmek, hesaplaşmak, yeni yatırımlar yapmak, kazançlı iş fikirlerini araştırmak ve bazen de müdürle toplantı yaparak onun düşüncelerini öğrenmek yada düşündüklerini aktarmak içindir. Sürekli elemanlara emir baki yağdıranlarda ya eleman işten ayrılıyor yada umursamaz oluyorlar. Görev dağılımı ve sorumluluk olayı büyük sorun oluyor ve karışıklığa neden oluyor. Bu durumda hem patron umduğunu bulamıyor çalışanlar huzursuz oluyor buda müşterilere yansıyor dolasıyla da firmanın para kazanmasına da yansıyor. Onun için de patron asla karışmamalı önemli bir sorun olmadığı sürece

Yorumlar