Pazar Payı ve Ciroda Büyüme Hesapları





Ülkemizde son zamanlarda her işletme sahibin ağzından büyüme rakamları, Pazar payları, toplam ciroları ve net karları hakkında bilgi vererek birde gelecek planlarını anlatıyorlar. Zaten borsada işlem gören firmalar bunu açıklamak zorunda birde vergi dairesi en fazla vergi veren firmaları açıklıyor. Burada suna dikkat çekmek istiyorum hemen vergi oranlarını hesaplarken toplam kesilen fatura üzerinden hesaplanır. Kasadaki paradan değil onun içinde çok vergi veren çok kazanıyor diye bir şey yok. Siz 2 yıl sonra ödemeli ürün satın fatura aldınız mı vergi verilir. Devlet tahsil edip etmediğine bakmaz. Size belge bile verirler en çok vergi veren diye 



Toplam Pazar payı açıklamalarında gecen yıldan bu yıla kadar % 5 Pazar payımızı artırdık der gibi bir açıklama yada artırmayı düşünüyoruz derler. Gerçekten öylemi? Diyelim ki Bilişim sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz toplam Pazar yüzde 20 büyüdü siz de Pazar payınız %20 büyüdü. Bu durumda siz başarılı mısınız? Bana göre hayır siz yerinde saydınız Pazar büyüdü var olan pazardan sizin payınız aynı bunda övünülecek bir durum yok. Tam aksı bir durum var sorunu görüp nedenleri için kafa patlatma zamanı gelmiştir. Geç olmadan sorun çözülmelidir. Zaten %20 altında kaldıysanız durum daha da vahim. 

Toplam ciroda; Pazar payının ve satış rakamlarının, satış adetlerinin büyük katkısı vardır. Sadece bir veriye bakarak sonuç çıkarılmaz. Sektörde ciro artarken dolasıyla Pazar payı da artıyor demektir. Ancak karlılık işletme mantığına ve o sektördeki hedef kitlenize, maliyetlerinizi bağlı olarak değişir. Toplam iş yapma kapasiteleri ve Pazar paylarını artırma planları yaparken yıllık hesaplarda toplam maliyetin % 50 den büyük olmamalı. Yoksa siz isterseniz 2 yıl içinde ilk firma olacağız deyin dış kaynak kullanmadığınız zaman imkansızdır. 

Ne Pazar payı nede toplam ciro ve müşteri sayısı önemli olan kar payınız dır. Sektörde %10 Pazar payınız var ama sektördeki toplam cironun % 1 ini elinizde tutsanız ve diğer taraftan % 5 Pazar payı ama cironun % 1,5 ni elinizde tutsanız hangisi daha karlı daha az satışla daha fazla cirodan pay kapma ve daha fazla kar sağlamak? Zekice değil mi. Önemli olan da sizin kazanç miktarınız dır. 

Yorumlar