Uzmanlık değil Odaklanma Önemli





İnsan kaynaklarının iş ilanlarında aradıkları belirli kriterler var. Bu nitelikler aranan kişinin yapacağı işe bağlı olarak değişmekle birlikte. Verilen bu ilanlarda aranan kişilerin iş deneyimleri, eğitimi, katıldığı kurslar, daha önceki iş yerleri, bilgisayar kullanma, yabancı dil, eğitime acık, esnek mesai saatlerine ayak uyduracak, girişken gibi kendilerine göre ilan veriyorlar. Mühendislik, Avukatlık gibi uzun yıllar eğitimle kazanılacak ve diplomasız ve mesleki odalarına kayıt olmadan çalışmasına izin verilmeyen işler için tabi ki arayacaklar. 

Kısa bir eğitimle yapılacak işi anlatarak öğrenme olanağı olan işlerde deneyimli elaman aramalarına anlam veremiyorum. Yeni mezun olmuş biri her kurum deneyimli elaman ararsa bunlar nerede deneyim kazanacaklar. Üstelik deneyimden çok kendi kendine öğrenmeyi öğrene, kendini geliştirmesini bilen, işine odaklanan insan kısa zamanda daha iyi işi yapma konumuna gelerek başarılı olur.

Bilgiye ulaşmanın zor olduğu dönemlerde deneyim, önemli bir niteliktir. Ancak günümüzde bu kriter değerini yitirdi diye düşünüyorum. Yıllarca aynı işi yapmış ama kendini geliştirmekten, yenilenmekten uzak biri yıllarca deneyim kazanmamış sadece uzun yıllar yerinde saymıştır. Yeni biri işe odaklanarak kısa zamanda daha büyük işlere imza atar. Okumayı seven, araştırmacı, çalışma amaçları olan kişiler daha iyi oluyor. 

İnsan kaynakları insan kayırma noktaları olmuş. Bazı iş ilanları arayarak giden kişiler forum doldururken firmamızda tanıdığınız yada akrabanız var mı diye soruyorlar. Kurumda bir akrabanız varsa 1-0 öndesiniz demektir. Diger niteliklerin bir önemi kalmıyor. Yabacı dil zorunlu işe yapacağı iste firma tarafından neden aksam saatlerinde dil eğitimine gönderilmezler ki. 

Yapılan araştırmalara göre insan kaynaklarının işe aldığı elamanların % 80 gibi bir oran başarısızlıkla sonuçlanıyor. Neden? Çünkü onlar tam olarak ne istediklerini ve ne aradıklarını biliyorlar. Bakmayın firmaların nitelikli insan aramalarına onlar kendi verdikleri işi yapacak kadar akıllı, kendi niteliklerinin farkına varacak kadar zeki insan istemiyorlar. Gerçek bu torpilin varsa işi kaptın yoksa senin kim olduğuna ve potansiyeline kimse bakmıyor. 

Yorumlar