Zenginlikte Bilimin Teknoloji ve Sermaya İlişkisi





Bir ülkenin girişimcileri tarafından ne kadar katma değerli ürünler üretmek için firmalar kurulur ve bu şirketler devlet tarafından desteklenirse o kadar hızla zenginleşir. Katma değerli ürünlerde ancak bilimin geliştirilmesi, elektrik, tıp elektronik, elektronik, bilişim, savunma, havacılık, güvenlik, enerji, yeraltı kaynaklarını en etkili üreten ve kullanan firmalarda sermayeyi elinde tutarlar. Sürekli ürün geliştirmelerinden dolayı da her zaman bir numara olarak akla gelen ilk firma olurlar. 


Teknolojik ve katma değerli ürün deyince bizdeki zihniyet hemen yurt dışından getirip yurt içine satmaktır. Bu ülkeyi değil sadece bazı insanların cebini doldurmaktan başka bir işe yaramaz. Teknolojiyi kullananlar değil üretip satanlar kazanarak zengin bireyler, varlıklı toplum ve sözü gecen devletler, Miletler olurlar. En son teknoloji k ürünü ürettiğinizde bütün dünya Pazar alanınız olur. Ama var olanı getirdiğinizde sadece beli bir bölgede ürün satarak kar elde edersiniz. 

Nitekim devletimiz tarafından girişimcilere yönelik katma değeri yüksek son teknolojik ürünler üretilmesi için devlet tarafından firmalara destek ve teşvikler veriliyor. Aynı zamanda şu anda faaliyet gösteren firmalara ARGE için destekler mevcut bununla birlikte üniversiteler de bilim heyeti olarak kabul edilip ürün geliştirme ve icat yapmaları için üniversitelerde yarışmalar düzenleyerek insanları bu yöne doğru yönlendirmek sureti ile var olan potansiyeli ortaya çıkarmak ve var olanında en iyi şekilde değerlendirmeye çalışılıyor. 

Yapılan bu çalışmalardan ne yazık kı tam anlamı ile verim alınamıyor. Bilim heyeti olarak kabul edilen üniversitelerde görevli öğretim görevlilerinin teorik bilgisi var. Ancak ürünün doğru değerlendirmek için pratik bilgi yanında işletmeci bakış acısı ile birlikte piyasa bilgisi de olmalıdır. İste tam anlamı ile burada bir kopukluk var. İş dünyasında teorik ile pratik arasında çok farklar var. Bu nedenle çok değerli girişimler başarısız diye rafa kaldırılıyor. 

Devlet destekleri ile kurulan teknoparklar, sanayi sitelerinde vergi almamak yanında desteklemelerde mevcut ve ürün satımında çok düşük kdv uygulamasına gidiliyor. Ancak tekno parklarda katma değerli ürünler üretmekten uzak firmalar avantajlardan yararlanmak için yer tutuyorlar. Aynı zamanda burada gayrimenkul sahipleri yüksek kiralar ve satış rakamları isteyerek rant kapısı haline gelerek kurulum amacının çok dışına çıktı. 


Yorumlar