İşletme Kredileri







Ülkemizde firmalar genelde ihtiyaç duydukları kredi tutarını, kredi türünü ve kredi vadesini hesaplamadan bankalara kredi talebinde bulunurlar. Bunun neticesinde de genelde profesyonel bankacıları bulmak zor olduğundan tamimiyle ticari kaygı içerisinde olan bankaların veya bankacıların yönlendirmelerine tabi tutulurlar Halbuki işletmeler bankadan kredi talebinde bulunmadan ihtiyaçlarını ve ödeme şeklini planlamalıdır.

Türkiye’de en çok kullanılan kredi türleri; Taksitli Ticari Kredi : Genelde 3 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;- Kısa Vadeli (1-12 Ay)  - Orta Vadeli (12-36 Ay) - Uzun Vadeli (36-60 Ay) İşletmeler genelde kullanacağı finansmanı uzun vadeye yaymak isterse ve düzenli olarak aylık gelire sahipse bu kredi türünü tercih etmelidir. Bu kredi türünün kullanım amacı için örnek verecek olursak; İş yerinin tadilatı, Yeni makine ve teçhizat alımı vb 

Yatırım Kredisi :Genelde uzun vadeli olarak kullanılan ve yapılacak olan yatırımı uzun vadelere (36-60 Ay) yayma amacıyla kullanılan kredi türüdür. Bu kredi türünün kullanım amacı için örnek verecek olursak; Yeni iş yeri alımı, Makinaların yenilenmesi, Taşıt alımı, Ek bina, Arsa vb…

İşlek/BCH/Rotatif Kredi :Bu kredi için 3 ayrı isim yazmamızın sebebi her bankanın kendine göre bir isim vermesinden kaynaklanmaktadır. Ay içerisinde işletmenin kasasında sürekli olarak para hareketi yaşanıyorsa, işletme için kısa vadeli nakit ihtiyaçlarının finansmanı için en uygun kredi türüdür.

Bu kredi banka tarafından işletmenize tahsis edildiğinde, nakde ihtiyaç duyulduğu an, ihtiyaç duyulduğu miktarda kullanılır ve işletme ay içerisinde istediği an istediği tutarda kullanmış olduğu kredi tutarından ödeme yaparak boş yerine faiz ödemenin önüne geçebilmektedir. Diğer bir deyişle bu kredi türünü bir örnekle sadeleştirip anlatmak gerekirse;

Diyelimki X bankasında 100.000 TL limitiniz mevcut ve sizin bugün ödemeniz gereken 20.000 TL lik bir ödeme bulunmakta. Siz bankadan bugün 20.000 TL kredi kullanırsınız ve kullandığınız tutar üzerinden kullandığınız gün sayısı kadar faiz ödersiniz. Yani 20.000 TL yi 5 gün sonra öderseniz sadece 5 günlük faiz ödemiş olursunuz veya isterseniz 2 gün sonra borcunuz olan 20.000 TL den 5000 veya 10.000 TL ödeyebilirsiniz. Bu durumda kalan tutar üzerinden faiz işlemeye devam eder.

Ayrıca bu kredinin faizi yılın 4 dönem sonunda tahsil edilmektedir. Bu dönemler Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık dönemleridir. Yani 3 ay içerisinde kullandığınız kredi hesaplanarak faizi izleyen dönemin son günü tahsil edilir.

Spot Kredi : Bu kredinin öteki kredilerden ayıran özelliği ödeyeceğiniz günü önceden belirlenmemeliydi. Yani 180 veya max. 360 günlük bir finansman ihtiyacınız var ve ne ara dönemde ne de işlek kredideki gibi dönem sonlarında ödeme yapamayacaksanız, yani yakın tarihte yapacağınız bir ödemeyi ancak birkaç ay sonra tahsil edeceğiniz bir alacağınız ile ödemeyi planlıyorsanız bu kredi türünü seçerek yapmalısınız.

Bu kredi türünü örnekleyecek olursak;100.000 TL tutarında bir ödeme yapmak durumundasınız ancak bu parayı en erken 6 ay sonra tahsil edeceğiniz bir alacağınızı tahsil edince yapabileceğinizi planlıyorsanız bankanızdan 180 gün vadeli Spot kredi talebinde bulunarak bu finansmanı sağlayabilir hem de tahsil edeceğiniz alacağınızın süresi gelinceye kadar işletmenizin finansman açısından rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Yukarıda açıkladığımız krediler dışında, Exim kredisi, ithalat kredisi, Akreditif Kredileri, ihracat kredileri, Yabancı para cinsinden kredi çeşitleri de bulunmaktadır ancak ülkemizde kullanılan en yaygın kredi türlerini açıklamış olduk. İşte yazımızda açıkladığımız gibi işletmenizin ihtiyacını önceden belirlediğiniz takdirde finansmanı kendi koyduğunuz kurallar ile yönetebilirsiniz… Yeter ki siz ihtiyaçlarınızı ve ödeme kaynağınızı önceden belirlemiş olun…


Yorumlar