Kurumsal Finans Yönetiminin Önemi




Zengin olmanın en temelinde ne iş yaparsanız yapın doğru finans yönetimi temeline dayanır. Gelir gider hesaplamaları yaparak bir miktar yatırım için bütçeleme yapmadığımız zaman ne kadar kazanırsak kazanalım ay sonunda para kalmaz.  Türkiye’de ne bireysel nede kurumsal olarak pek fazla mali plan yapmayı sevmeyiz, Öyle ki bazı işletmelerde hesap tutma alışkanlığı bile yok. Onun içinde ne giderlerini, nede gelirlerini bilmezler dolasıyla da yıllarca aynı yerde sayarlar.

Bir insanın ve tolumun zengin olması mali yönetime, finansal bilgisine bağlıdır. Finansal bilgimiz olmadan da karlı yatırımlara sahip olamayız ve karar vererek fırsatlardan yararlanamayız. Bizi zengin eden herkesin bildiği finansal bilgi ve yatırımlar değil kimsenin bilmediği yâda uygulamadığı kararlardır.  Yatırım yaparak başarılı olmak ve kurumsal varlığın sürdürülmesi nakit yönetimine bağlıdır. Onun için iletme bilgisi, finansal bilgi ve yatırım bilgisi olmalı, Ancak ülkemizde finansal okuryazarlık çok düşük olduğu için pekte başarılı olamıyoruz.

Yatırım yaparken genelde kâğıt üzerinde eksik bilgilerle gelir ve gider hesaplaması yaparak karar verirler. Alında hiçbir iş bitmeden net gelir ve gider hesaplanamaz sadece tahmin edilir. Bu tahmin ne kadar planlanan gelir gider ve kar oranlarını yakalarsa o kadar başarılı demektir. Onun için tek tek ela alındığı gibi de bütününe de bakarak karar vermeliyiz. Parça başı % 60 civarında kar hesaplanırken diğer giderlerde eklendiğinde 20 lere kadar düşer özelikle yeni girişimciler ve işletmeciler bu hatayı çok yapıyorlar.

Her finansal ve yatırım kararında para, zaman, vergi, tüfe, riskler, özelik, tur, komisyonlar hesaplanmalıdır. Geleceğin ve yatırımın sonucunun net olmaması da hata payını artırdığı için onun içinde bir oran belirlenmelidir. Finansal yönetimin amacı para girişlerini, çıkışlarını kontrol altına alarak sermayeyi koruyarak kazanç sağlamaktır. Onun içinde en karlı yatırımlara karar alınmalı alternatifler çok iyi analiz edilmeli.  Ne kadar büyük işletme ya da varlıklı olursanız olun mali yönetiminiz hatalı olursa devamlılık söz konusu olamaz.

Kurumsal anlamda finansal planlamada başarısız olmalarının nedenlerinde Gelir gider takibi yapılmaması, aşırı büyüme tutkusu ile davranılması, borçların ve alacakların zamanında olmaması, kaynakların etkin kullanamamak, hatalı ve karsız yatırımlara girilmesi, Duygusal davranmak,  Firmanın nâkitini azaltan kar paylaşımı, işe ve işletmeyi geliştirmeye bütçe ayrılmaması.

Doğru finansal ve yatırım kararları diğer işletme fonksiyonlarında ki hataları az da olsa giderir.
Ancak sadece finansal ve yatırım kararlarının iyi olması iletmenin diğer departmanların hatalarından çok etkilenir. Dolasıyla bütünlük olmalıdır. Başarılı işletmeler düzenli bir gelir artısı gösterirse yatırımcılar tarafından daha fazla dikkat çekerek finansman sağlandığı gibi bankalar daha olumlu bakarlar. Böylelikle yatırımlarınızı başka kişilerin parasını borç alarak finanse etme sansımız olur.

Bu da size öz varlığınızdan daha hızlı büyüme yakalamanıza olanak verir. Ancak doğru yönetmek şartı ile yoksa yok olmanıza neden olarak varlığınıza son verir. Borcun iyi yada kötü olması tamamen sizin yönetiminize bağlıdır

Yorumlar