Antakya da Hibe Verilen Sektörler







Hatay ilimiz; fiziki, coğrafi olduğu kadar kültürel çeşitlilik de sunuyor. Havanın uzu dönem sıcak gitmesi ve yeşil kalma zamanı daha uzun verimli topraklara da sahip olması tarım ve hayvancılık için maliyetleri aşağıya doğru çeken kar marjını yükselten doğal bir etkidir. Sanayi yatırımları Tarımsal endüstriye dayalı üretimlerde hak etiği değeri bulamıyor. Arazi ve deniz ile dağ yapısından dolayı da bitki örtüsü ilçeden ilçeye değişkenlik gösteriyor. 



Nitekim bundan en iyi şekilde faydalanması için Tarım ve kırsal alanı desteklemek amacı ile tarım ve hayvancılık için en çok destek ve teşviklerin verildiği bölgelerden biri olmasına rağmen beklenen ilerleme gösterilemiyor. Bazı destekleme ve teşviklere başvuru yaparak alanlarda beklenen başarıyı sağlayamıyor. Burada sorun destek ve teşviklerden çok yararlanan kişilerin işletme ve yatırım bilgisinden uzak, küçük adetlerde yada miktarlarda iş yapmaya çalışmasıdır. 

Antakya, Altınözü, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa ,İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı ilçeleri her birinde farklı potansiyelleri ve olanaklar bulunuyor. Bu çerçeve de devlet kurumları olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğü , Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği, Antakya Orman İşletme Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ATSO, Sanayi ve Ticaret Odası ile birlikte ilce ilce ve köyler olarak desteklenecek yatırımlar ve işletmeler için özel çalışmalar yapılarak doğru yatırım yapılmasını sağlıyorlar. 

Hatay'da Kurum ve kuruluşlarla birlikte Büyük baş hayvan yetiştiriciliğine yönelik süt ve et işletmelerinin kurulması, Zeytin hasadına yönelik ortak makine parkuru, Duyusal zeytinyağı analiz laboratuvarının kurulması, Hazine ve Orman alanlarının kiralanarak ağaçlandırma çalışmaları kapsamında, badem, ceviz bahçeleri ile tıbbi ve aromatik bitkiler tarımının yapılması, Sofralık zeytin işletmelerinin kurulması, Basınçlı sulama sistemleri projelendirme ve uygulama, ofislerinin açılması, Nar ekşisi ve tuzlu yoğurt paketleme tesislerinin kurulması, Her ilçede en az bir adet soğuk hava deposu tesis edilmesi, Biberli cevizin paketlenmesi ve markalaştırılması , Kültür köyü turizmi konseptine yatırım yapılması, Yayla turizmi ve ekolojik turizm konsepti içerisinde özellikle orta doğu sermayesine yönelik eşleştirme çalışmalarının yapılması, Organik yem bitkileri tarımının yapılması, 

Etçi tavuk çiftliklerinin kurulması, İlde zeytinyağı ve sabun başta olmak üzere, ulusal ve uluslar arası fuar organizasyonlarının düzenlenmesi, Fidan yetiştiriciliğine yönelik doku kültürü laboratuvarı kurulması, Uygun mera alanları kiralanarak yem bitkileri tarımının geliştirilmesi, Defne, kekik, kapari, meyan kökü, biberiye, çakşır otu, sumak, melisa, nane, ekinazya, safran gibi tıbbı ve aromatik bitkilerin kültüre alınması, Kozmetik sanayiye yönelik işletmelerin kurulması, Bitkisel çay sektörüne yönelik işletmelerin kurulması, Biber salçası fabrikalarının kurulması, Yumurta tavuk çiftliklerinin kurulması,

 Su ürünleri işleyen tesislerin kurulması, Balık yemi üretim fabrikalarının kurulması, ihracata yönelik erkenci meyvecilik için örtü altı yetiştirilmesi, Keçi sütü üretimi için keçi çiftliklerinin kurulması, İhracata yönelik erkenci meyvecilik için örtü altı yetiştiriciliği, Pamuk tarımında ortak makine parkı oluşturulması, Organize seracılık projesi kapsamında Hamamat bölgesinde termal seracılık projelerinin uygulanması, Her ilçede en az bir adet soğuk hava deposu tesis edilmesi, Uçucu yağ sektörüne yönelik işletmelerin kurulması bir çok konularda yatırım yaparak para kazanmak isteyen girişimcilere ve işletmecilere para kazandırarak ülke ve topluma faydalı olmak için çalışıyorlar.

Kurum ve kuruluşlardan destekleme ile teşviklerinden yararlanmanın şartları ilce ve yatırım miktarı ile köye kadar değişkenlik gösterirken % 60 hibe 2 yıl ödemesiz 10 yılla kadar vade yapıyorlar. Bazı yatırımlarda işe sigorta, vergilerden muaf seklinde nakit olarak değilde daha çok ödemelerde destek çıkmakta . Ancak bunu başka bir yazıda detaylı olarak ele alacağım Yatırım , işletme ve gayrimenkul konularında sizlerin sorularınıza cevap vermek için bizlere ulaşmanız yeterlidir. Bütün Hatay halkımızın destek, teşvikler konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak ve bunlardan yararlanmasını sağlamaktır amacımız.


Yorumlar