İşyerini Devir Etmek







Gün gelir çok çeşitli nedenlerle kurduğunuz ve büyüttüğünüz işletmeyi devir etmek istersiniz. Yada sizlere biri devir etmeniz için teklif eder. İşletmeler işletmecisi tarafından hastalıktan, yalnızlıktan, yönetim yetersizliğinden, başka bir sektöre giriş yapmak ve işleri büyütmek için finansman sağlamak için işletmeniz den hisse satma yoluna gidilir. Bazı işletmelerde illere satmak için kurulur. 


İşletme satmak isteyen insanlar internet sitelerine ilen vermek ve en çokta iş yerinin camına devren satılık iş yeri, sahibinden satılık iş yeri gibi ilanlar verirler. İster otelinizi satmak isteyin isterseniz ufak çaplı büfe, lokanta, cafe, giyim mağazası olsun yazıyı asmayın ilan verin, ama işletmenin adını beli etmeyin özelikle küçük yerleşim yerlerinde işletmenin hakkında dedi kodu çıkar ve o yazıyı gören işletmenin müşterileri de bir daha uğramaz bu alan içinde satan içinde kayıp demektir. Onun yerine işine hakim yatırım ve işletme danışmanlarından yardım isteyin böylelikle daha fazla fiyata satarsınız. 

İşletme devir etme zamanında en çok kafaya takılan konu fiyat tespit etmektir. Bazılar hiç bir hesap yapmadan kafasına göre hava parası altında yüksek ücretler talep ederken bazıları da aylık kazanç oranlarına göre 6 ile 12 katı arasında fiyat talep ediyorlar. Ancak bu yaklaşımların hiç biri doğur değil bir işletmenin fiyatını alıcının amacı belirler. Bazı firmalar Pazar payını geliştirme, rakipleri devre dışı bırakmak, maliyetleri azaltmak, yeni bölgeler bulmak, yeni sektörlere giriş yapmak için alım yaparsa daha fazla ödeme yaparlar. Onun için işletmenin geçmişinden çok geleceği önemlidir. Bir yerde işyerinin sektörü artan bir pazarı var ve işletme bundan tam olarak pay almıyorsa daha ucuza kapatmak niyetinde olan girişimciler ve işletmecilerin dikkatini çeker. 

Bazı insanlar gayrimenkul alım satım gibi kendi aradıkları nitelikte işletmeleri alarak işletmeyi ve işi geliştirdikten sonra satarak kar elde ediyorlar. Özelikle bunlar piyasanın kurdu olup kelepir yerleri bularak daha kısa zamanda daha yüksek karlar elde ediyorlar. Siz yine de işletme kurarken asla satacağınızı düşünmeyin elinizden gelenin en iyisini yapın zaten o zaman ya lider olur rakipleri yok edersiniz yada biri gelir sizinle ortak olmak, tamamını devir etmenizde ister . 

Devir işletmeleri sırasında yasal ve muhasebe konuları ile ortaklıkta işe imza ve görev dağılımı, kar paylaşımlarına dikkat etmek gerekiyor. Limited şirketi, kolektif, holding, gibi işletmeler de dikkat edilmesi gerekiyor. Adi yani şahıs işletmelerinin devri içinde kapanış verilerek alan kişi açılış yapar 



Yorumlar