Arsa Fiyatını Belirleme Yolları, Arsam Ne Kadar Eder







Arsasını satmak isteyenlerin de en çok zorlandıkları noktadan biri arsanın değer tespitini yapamamalıdır. Bundan önceki yazımda kontun değer tespitinin nasıl yapılacağını yazdığım yazımı bir daha okumak isterseniz tıklayınız. Arsa alım ve satımda doğru fiyatlama yollu ile en doğru fiyatlar arsanızı satarsınız. Arsa da bir çok bilinmeyen önemli noktalar olduğundan genelde değerin altında yada üzerinde fiyat talep ediliyor.

Arsanın fiyatına en çok etki eden nitelikler arsanın sekli, imar durumu ve imar cinsi ve konumudur. A-3 imarlı arsa ile A-4 İmarlı arsalar da fiyatlar değişken olur yan yana olsa da Ticari imar, konut imarlı, otel ve turizm imarlı, sosyal ve ticari + konut imarlı olmasının aralarında çok fark olduğu için uzmanlık isteyen bir iştir. 

Her semtin rayiç bedelleri vardır. Ancak bu aynı özellikli imarlı arsaların karşılaştırma yöntemi ile en az 3 arsanın satış rakamlarını toplam m2 bölünerek buluna bilir ya imarı değişikse nitekim bir arka sokakta kalması bile fiyata etki eden noktalardan biridir. 

Gelelim doğru rakamı bulamak için neler yapılır hesaplama yönetimi ile arsanın toplam inşaat alanını bulun ve sonra yapının toplam satısından meydana gelen ciro hesaplamasını yaptıktan sonra arsa payı bedeli olarak % 30 talep edilebilir. Bunun içinde satılacak konutların şerefiye fiyatlaması da doğru yapılmalı İkinci olarak kat karşılığı oranlarından yolla çıkarak yapılır. Kat karşılığı inşaata verildiğinde toplam inşaat alanında ne kadarı mal sahibine veriliyor bu oran % 50 işe mal sahibi arsasına % 35 civarında bedel istemelidir. 

Arsasını satmak isteyenlere tavsiyelerimden bazıları da duruma göre karar vermelidir. Acil ihtiyacı yoksa yada başka bir yatırım yapmayacaksa kat karşılığı vermesi daha karlı normalden % 10 daha karlı olur. Üstelik kendisine verilen daireleri satsa yada kiraya veresede ek gelir olur satma durumunda arsanın normal fiyatından daha fazla eline nakit para geçer yaklaşık olarak bir konutta kendine kalır böylelikle hem arsasını satmış olur hem de bir daire sahibi olur . 

Kat karşılığında mal sahibine düşen dairelerin tapu harçları ve vergiler mal sahibine kalıyor ancak diğer bir yöntem en az kullanılan hasılat paylaşım modelidir. Bu şekilde bir anlamsa da firma bütün daireleri yaparak satıştan cirodan anlaşma oranında pay öder. Tam olarak bir ön satış olup parayı sonradan edeme seklidir. Bu modelde mal sahibi hiç bir şekilde maliyetlere, vergilere, giderlere karışmazdır. Kat karşılığı % 50 olan yerlerde hasılat paylaşımlı olduğu zaman bu oran % 35 lere kadar düşse de mal sahibi daha karlıdır.

Hangi yol izlenecek olursa olsun işinde uzman vergiler konusunda bilgili ve anlaşmalara sözleşmelere hakim birine danışarak ilerde oluşacak mali yada yasal, vergi sorumluluk altına girmeyin derim onun için firmanın güvenilir ve projeleri güvenilir markalı bir firmaya vermeniz daha karlı olur. Bazı firmalar yanı yerde konut üretirse marka ve satış rakamları daha yüksek olur böylece daha fazla para kazanırsınız. 




Yorumlar