Başarılı Bir Emlakçının Bilmesi Gerekenler







Emlak işine büyük hayallerle girenler genelde dışarıdan bakarak; Çok kolay para, Bu işi bende yaparım, ek işim olsun, emekliyim zamanım geçer, iş bulana kadar takılıyım diyerek girenler olduğu gibi emlak konusunda uzman olup satış yaparak güzel paralar kazanmak için girip gerekli eğitimleri alıyorlar. Ancak çok azı ayakta kalarak diğerleri sektöre veda ediyorlar.



Emlak danışmanlık işi görünenden çok görünmeyen tarafı vardır. Bilgisayar, masa, afiş ve yer olduğunda para kazanılır en az paraya acılan iş yeri olarak görünüyor. Oysa danışmanlık bilgi ve hizmette dayalıdır. İyi bir emlakçının gayrimenkullerden geniş bir bilgisi yanında gayrimenkul hukuku, kendini ilgilendiren kadar vergiler, arsa ve imar durumları, gayrimenkul değer tespiti yapmak için bölgenin rayiç bedeli, tapu, belediye, noter, Sözleşmeler, banka işlemlerinden anlaması gerekiyor. Ayrıca insan ilişkileri, ekip yönetimi, organizasyon, iş takibi, güler yüzlü giyimine özen gösteren olumlu kişilikli olmalıdır. 

Emlakçıların en büyük hatalarından biri zaman yönetimi ve amaçlarını net olarak belirlememeleri. Kendilerine aylık, yıllık zaman dilimlerinde hedefler koymalıdır. Bir gayrimenkul danışmanı işe başladığında ortalama ilk işini 6 ay sonra yapar o zamana kadar giderlerini karşılayacak kadar nakitti olmalıdır. Asla görmediği gayrimenkulü satmaya çalışmamalı ve satışını yapmak üzere mal sahibiyle anlaşma sağlayarak afiş ve ilanlarla hedef kitleye hitap edecek şekilde tanıtım yapmalıdır. 

Portföylerinin % 30 Konut, % 30 da ticari olduktan sonra geri kalan oran arsa, araz gibi diğerleri olmalı sırf arsa ve ticari gayrimenkulle odaklanmak uzun zaman iş yapamasanız sevkiniz kırılarak moraliniz bozulur ve işten soğursunuz özelikle yeni işe başlayanlar kiralama gelirleri ile kendilerinin giderlerini karşılayarak daha azimli  işlerine çalışırlar. Kiralama işlerini direk gelir getirici değildi tanışma amacı ile kullanırsanız onunla size daha büyük işler gelmesine vesile olur.

Düzenli ofis ve giyim bir emlakçının ilk başta kimliğidir. Nitekim insanlar giyimi görünüşü ile karşılanır kişiliği ile uğurlanarak bilgisi ve karakteri kadar değer görür. Ofisin açılış ve kapanma saatleri net olmalıdır. Bu gün yaz iş olmaz, yarın kar yağdı hava soğuk, Kimse iş yapmaz, piyasa kötü faizler yüksek diyerek nedenler bulunmamalıdır. Nitekim emlak sektöründe iş yapmak isteyenlere her zaman iş vardır. Gayrimenkul fiyatlarının yüksek olduğu dönemde insanlar evini satmak isterken düştüğü dönemde de alanlar çok olur. Nitekim onun için her zaman alanlar ve satanlar bulunur. Ekonomik krizler ve uluslararası ilişkiler zarar verse de sonuçta har şey yoluna giriyor. 

İnternet siteleri emlakçının olmaz işe olmazlarıdır. Kartvizit ile katalog da en etkili reklam mecralarından biridir. İnsanların ilgisini çekecek sözcüklere yer verilmelidir. En az para harcayarak geri dönüşü yüksek olan bir etkiyi kullanmamak doğru olmaz. Müşteri sizden akıl değil hizmet ve danışmanlık almaya gelen kişidir. Kiralık konut sorana inşaat yapmaktan ve arsa fiyatlarından söz etmek doğru değildir. İyi bir emlak danışmanı sorularla müşteriyi analiz eder ve ona uygun çözümler sunar. Çok konuşmak insanları sizden uzaklaştırır. Emlakçının ağzı laf yaparsa insanlar ondan çekinirler. 

Gayrimenkul fiyatlarında müşteri değil siz belirleyin. Gayrimenkul değer etmek için gerekli hesaplamaları ve değer tespit yöntemlerini öğrenin ileri pazarlama ve satış yöntemlerini öğrenerek en kısa zamanda satış yapmaya odaklanın. Doğru fiyatla alınan bir portföy aksamdan sabah kalmaz alıcı bulur. Bazen doğru bir fiyatla alınmayan gayrimenkuller uzun zaman satılamaz. Bıkmadan durmadan çalışılmalı ve her başarısız olunduğunda ileri diyecek kadar motive olmanız lazım. Emlak ofisinizde en az 5 kişi olmalı ve gerekli donanımla eğitimlerle sürekli kendinizi yenileyin. 


Yorumlar