Franchising Sistemi Kurma, Franchise Vermek








Franchising sistemi kurmak bayilik vermekten daha üstündür. Bu sistemde kazan kazandır mantığı ile işler. Franchise alan kişi de büyün ürünleri ana firmadan almak zorunda olduğundan dolayı bayilik vermekten 100 defa daha iyidir. 100 tane bayi bulmak yerine bir tane franchise vermek daha iyi üstelik yönetimi daha kolay oluyor. Onun içindir ki yeni müşteri ve Pazar alanı yaratmak isteyen firmalar bayilik yerine franchise vermeyi tercih ediyorlar. 

Marketten, lokantaya, oto yıkamadan, kuru temizlemeye, emlakçılıktan Kozmetiği, bay, bayan kouför hizmetlerine kadar bir çok firma francsing sistemi kurarak franchise veriyorlar. Franchise alana da verene de kazandırıyor. Denenmiş, uygulana bilirliği uzun yıllar denendginden dolayı da alan kişiler yani franchisedarlar da işletme bilgişi olmadan firma tarafından işletme kurulumu, dekor, ekipman, yönetim, üretim, insan kaynakları, eğitim gibi sektörel farklılıklara bağlı olarak sistemi anahtar teslimi yapıyorlar. 

Burada dikkat edilecek en önemli nokta franhise veren firmanın yani franching sahibinin sistemi uzun yıllar denenmiş ve sistematik bir yolla konmuş olması gerekiyor. En az 3 yıl ve 3 kendine ait şubesi olduktan sonra franhisin vermeye başlaması gerekiyor. Aksi durumda ne olduğu bilinmeden verilen sistemde alanda verende zor durumda kalabiliyor. Son zamanlar. 

Bazı uyanık girişiciler ve işletmeciler kendileri de denemeden girişimci insanlar üzerinden para kazanmak istiyorlar. Sanki temsilcilik vermek çok kolay ve temsilciyi yönetmek de önemsiz gibi franhisse vererek para kazanmanın hayaline dalarak çok para kazanmanın cazibesine kapılık kısa zamanda müşteri sayısını artırmak, buluna bilirliği fazla oluşturarak yüksek rakamlarda para kazanarak zengin olma hayali ile işe dalıyorlar. 

Sistemi kurarak veren firma ile alan firma arasında anlaşma imzalanır ve alan kişiden işim hakkı adı altında bir bedel talep edilerek işletmeci beli bir eğitimden geçirilir u arada en uygun belirlenmiş yer bulunarak gerekli ekipman, dekor, yöresel reklam Pazar araştırması, tabela ve ışıklandırmalar bir ayın içinde tamamlanarak iş yeri hazır konuma getirilir ve işletmeciye teslim edilir. Anlaşma devam etiği sürece ürün geliştirme, elaman eğitimi, reklam desteği sağlanır. 

Ana firma temsilcik vererek satış noktası kazanır. Temsilcilik ve ilk ürünlerin parası nakit olarak alındığından dolayı firmaya finansal anlamda aktif para girişi sağlar böylelikle başka temsilcilik çalışmaları ve işi büyütmek için çalışmalar yaparlar. Onun içindir ki kısa zamanda birçok noktada urun satarak yayılmak için temsilcilik verirler. Üstelik olası işletme giderlerini, stoklama, reklam, elaman giderlerini temsilcilik alana bırakırlar. Bu da daha fazla zenginleşmen risksiz halidir. Temsilcilik verdikleri kişiye aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık hedefler koyar ve hangi üründen ne kadar alacaklarını belirten bir kota koyarlar böylelikle ürünleri satma ve gelirlerini garanti altına almış oluyorlar. Sözleşme sayesinde ödemelerini de zamanında eksiksiz alıyorlar. 

Başarılı bir franchising sistemi kurarak yatırımcıları da kazandıracağınızı garanti altına almanız gerekiyor. Zira sizden temsilcilik almayacaklarsa siz uzun zaman orada faaliyet gösteremezsiniz veya sizin rakiplerinizden biri ise anlaşarak sizi ö bölgeye girmenizi de engelleye bilir. İş sistemi sağlam olmadan temsilcilik verirseniz alanda verende kısa zaman sonra anlaşmazlık baş gösterir böylece hem pazar kayıp eder, markanıza ve ürünlerinize zarar gelir. Sonradan sizin temsilciliğinizi almak isteyen kişiler sizlerden uzak durur. Onun için temsilcilerinde para kazanması ve bölgelerini koruması için çalışmalar ve destekler yapmalısınız. 

Franhise alacak olan adaylarda aradığınız kriterler net olmalı ve kesinlikle taviz verilmemeli. İşini iyi yapamayacak olan kişilere sırf ödeme almak için temsilcilik verilmesi size uzun zamanda zarar kısa dönemde kar olarak döner. Franchise alan kişi işinin başında durmalı öğrenmeye ve gelişmelere açık olmalıdır. Ben oldum, ben biliyorum eğitime gerek yok diyenlerden uzak durulmalı varsa başka adaylara bakılmalıdır.

Sistem kurulduktan sonra işletmeler sürekli denetlenmeli işletme de yapılan her türlü faaliyetler gerekli yazılımlarla merkezden görünmelidir. Ayrıca çok başarılı temsilcilere beli oranlarda ayrıcalık tanınmalı ama normal zamanda asla ayrıcalık verilmemeli. Verilen bir ayrıcalık için beli Sartlar olmalı ve diğer temsilcilerde bunu bilmelidir. Fazla ürün satma, ödeme zamanına bağlı olarak ayrıcalık tanınması teşvik eder.


Yorumlar