Çocuklar İçin Finansal Yönetim Alışkanlıkları

 




Bireyin hayatında alığı kararlara bir çok etken tesir eder. Aile, cevre, eğitim, okudukları ve arkadaşlarından etkilenerek kararlarında büyük farklar meydana gelir. Zaman zaman yanlış arkadaş, bilgi ve yönlendirmelerle yada art niyetli kişilerle istemediği durumlar olsa da ailede aldığı edep ve eğitim hayatın sonuna kadar alınacak kararlara etki eder, Sonradan edinilen alışkanlıkların sadece 3/1 oranında etkisi olur. Çok az insan bunun farkına varır ve hayatı yeniden sorgular. Nitekim hepimiz zamanla böyle hatalar yaptık, yaptık ki bizleri de farklı kılan deneyimlerimiz, bilgimiz ve acı da olsa tecrübemiz oldu.

Geleceğimiz olan çocukları yetiştirirken her şeyin en iyisi olsun diye düşünen Anne, Babaların bilmeden onların para kullanma alışkanlıkları, Kendi öz güvenlerini hatalı yönlendirmek yolu ile başarısız bireyler olmasını sağlıyoruz. Çocukların her isteğini bizim yapmamız, her istediklerini almamız, Bir şeye sahip olması için çalışması gerektiğini ve bir çok yollar olduğunu öğretemediğimiz den hazıra konan, kolay yoldan para kazanmak isteyen başarısız bir nesil ortaya çıkıyor.

Bir çocuğun ömür boyu size bağlı kalmasını istiyorsanız onun fikir ve düşüncelerine önem vermeden bütün kararları siz verin. Ona sadece sizin dediklerinizi uygulama hakkı olsun. Onun her istediğini yapın ve her almak istediğini hemen alın böylelikle maddi ve ruhsal olarak size bağlı kalır ve kendi ayaklarının üzerinde duramaz. Kimseye karsı çıkmaz hep sizden bir beklenti içinde olur kendi hakkını arayamaz, korkak ve başarısız olur.

Ona diploma aldıktan sonra bir firmada iyi bir çalışan, devlet memuru olmasını salık verin. Kesinlikle riskli olma iş hayatına girmesini kendi kararlarını kendisi vermesi durumunda sonuçlarına kendisinin katlanmasının dünyada en kötü bir olay olduğunu söyleyerek ticaret ve iş hayatından uzak tutun. Sabit az ama düzenli bir aylık almasını, kendi yağında kavrulmasını ve çok paranı kötü, zengin olmanın gerek olmadığını yada, ev, araba ve geçinecek kadar da parası oldu mu başarılı olacağını kendisine verilen işleri harfi harfi yapmasını öğütleyin,

Sakın kendi karar almasına, finansal yönetimini öğretmeyin ona bol bol haftalık hata günlük harçlık verin böylelikle günlük yaşamayı öğrenir. İleriye doğru yatırım yapmak, tasarruf etmek, para kazanmak için neler yapılması gerektiğini düşünmesine izin vermeyin. Ticaret ve işletmecilik yapmaktan uzak durdurun. Başarılı olmanın hazzını ve istediklerini elde etmek için mücadele etmesine fırsat vermeyin aksi durumda bir kez başarının hazzını alarak kendi yaptığından dolayı başarılı olursa o zaman kendine güveni gelir ve kendi kararlarını kendi alır.

Bu günkü mali durumunuzun iyi yada kotu olması, babanızın size para kullanma ve bir şeye sahip olmak için yaptıklarına bağlıdır. Çocuklarınıza hiç bir şey almayınız onun yerine almak istediğine sahip olabilmesi için seçenekler sunun. Böylece hem kendi öz güveni oluşur aynı anda da bir şeye sahip olmak için nasıl mücadele yapılacağını öğrenir.

Çocukların illerde ekonomik durumunu belirleyen en büyük etken yetiştiği ailenin paraya bakışı ve yetiştirme tarzıdır. Çocuklarınıza bir şey almak yerine ona sahip olması için neler yapması ve parayı kullanma yöntemlerini öğreterek paranın hayatta önemini anlatın. Siz bu gün fakirseniz bunun sorumlusu babanız. Sonra kendiniz.

Yorumlar