Neden Zengin Olamıyoruz?



Bir toplumun yaşam seviyesini yükselterek ileri gelişmiş,sorunsuz olması için o toplumun gelir seviyesininde yüksek olması lazım. Devletleri güçlü ve sözü gecen bir ülke olması için bireysel ve kurumsallığın yanında devlet olarak bilinçli olmalı ve gelir dağılımını tabana yaymalıdır.  Sadece bireysel zengin olmamazı bizi varlıklı yapar toplumu değil. Toplum zengin olması da bilinç seviyesini yükseltmekle olur. Gelelim simdi bizim zengin olmamazı engelyen nedenleri teker teker inceleyelim.

Aile Faktörü;
Bireyin hayatını etkileyen en önemli konulardan biri aile durumudur. Her insan eşit doğar ancak varlık yönünden değişir. Kimi fakir ve eğitimsiz bir ailede dünyaya gelirken kimileri de varlıklı ve zengin bir ailede dünyaya gözünü açar. Ailenin parasal tutumu ve alışkanlıkları çocukların hayatı boyunca devam eder ve kendi çocuklarına da aynısını aktararak finansal kısır döngü içine girmesi ile devam ederek terkarlar.  Hayatın sonuna doğru biraz mal varlığı olur ancak o zamanda iş işten gecer.

Eğitim ve Okuma;
Yapılan istatiksel çalışmalara göre varlıklı ve fakir aileden gelen bireyler aynı seviyede eğitim aldıklarında varlıklı aileden gelenlerin% 58 dahada zenginleşirken fakirlikten gelenlerin % 86 daha zengin oluyor. Bu da gösteriyor ki eğitimle varlıklı olmak doğru orantılı bir durumdur. Aradaki fark işe fakirlikten gelenlerin daha mücadeleci ve para konusunda daha tutumlu olmalarında yatıyor. Zamanında yetersiz parayı en iyi şekilde kulanmak için kendilerini hayat uygulamalı olarak geliştirmiştir.zenginleşmek isteyenler işletme ve yatırım konularında, yaptıkları işte en iyişi olmak için sürekli okumalıdır.

Alışkanlıklarımızın Etkisi ve Çevre Faktörü;
Bir insanın alışkanlıklarını ve hayata bakış acısını aile, eğitim, cevre ve inancı belirler. zaman zaman yanlışlara düşse de karakterli biri eninde sonunda kendine gelir. Kumar, Eğlence, şans oyunları ve kısa yoldan zengin olma düşüncesi ile gayrimeşru işler insanları felakete sürükler. Özelikle isizleri olumlu yönde geliştirmeyen ve size katkısı olmayan insanlardan uzak durun. Öyle ki bu insanlardan uzak durmak için yer değiştirmenizde bir sakınca yok. çevrenizde eğitimli insanlara yer açın.

Finansal Yönetim;
İste en önemli konulardan biri de para yönetimimizdir.  Bireysel ev aile olarak hiç bir harcama ve gelirleri yazma gibi alışkanlığımız yok. Oysa gelir ve giderleri tek tek yazarak ay sonu inceleme yapsak ne kadar da gereksiz ve lükse para ayırdığımızı fark ederiz. Bu miktar o kadar çok ki en az % 30 civarında gereksiz harcama yapmış olduğumuzu fark ederiz. Bunları hemen eleyerek oradan biriken para ile yatırım dahi yapılır. Sırf birileri aldı diyerek yada ilerde lazım olur diyerek duygusal kararlarla para harcamayın onun yerine sizlere aktif gelir getirecek yatırım için para biriktirin. Hedeflediğiniz varlık miktarına ulaşmak için fakirler gibi en az giderle yaşayın ve gelirinizi artıracak tedbirler, faaliyetlerde bulunun.

 Yatırım ve İşletme Bilgimiz;
Yatırımcı zeka ie işletme bilgisi bizleri en hızlı şekilde zengin olmamıza olanak verir.Ancak yatırım ve işletme çok detaylı bir konu olup kesinlikle duyumlara göre hareket etmeyin. Birileri para kazanmak yada bilgili görünmek için yanlış yönlendirmelere neden olur. Onun için işin deneyimli uzmanlarından  yardım alarak tam bir araştırmadan sonra karar verin. Aksı durumda elinizdeki varlıktan olma durumunuz vardır. Yatırım ve işletme bilgimiz bizlerin zengin olmamızda  büyük etkisi vardır.

Haklarımızı Aramamak ve Bilenlere Danışmamak;
Okumuyoruz, öğrenmiyoruz, sormuyoruz her konuyu biliyoruz ve akıl veriyoruz. Bu konuyu yanlış biliyorsun diyenlere hakem kesiyoruz. her konuda bilgimiz var.  Oysa hiç bir insan bütün bilgileri ve haklarını bilme gibi bir durum söz konuşu olamaz onun için haklarımızı öğrenmek ya okuyalım yada okuyan birilerinin bilgisine başvuralım. Belki bize biraz maliyet ola bilir ama danışmadan alınan bir karar yada yasal sıkıntı size daha pahalıya mal olur. İşletme ve yatırım danışmanı, finanscı ve avukat birileri olmalı.


Rahat Ama Çok Para Kazanma Düşüncesi;
İnsan oğlu tembeliğe yatkın bir varlıktır. Ancak bizler daha da yatkınız. hem varlıklı yaşamak istiyoruz hemde çalışmak yerine kolay para ile bir anda köseyi dönmeyi düşünüyoruz. Ne kadar hızlı kazanç vaadi varsa o kadar da risk vardır yada sahtekarlık vardır.  Hiç bir insan yatığı yerden başarılı olamaz, varlıklı da olamaz. yarınların sahibi olmak istiyorsanız bu günlerinizi yarınlarınız için harcayın. Kolay para kazanma hayalerini bir tarafa bırakarak nasıl gelirimi en fazla zirveye çıkarmak için neler yapılmalı diyerek giderlerinizi en az seviyede tutmak yolu ile yatırım yapmak için planlar yapın.

Yaptığınız İşin En İyişi Olun;
Bir işte para kazanmak istiyorsanız o işin en iyişi olun ve insanlarla ilişkileriniz iyi olsun sizlere güvensinler. Aynı zamanda gelişmelerin gerisinde kalmamak için işle iğili yayınları sürekli takip ederek kendinizi günceleyin özelikle devletle ilgisi olanların kanunları ve yönetmelikleri yakından takip etmesi gerekiyor. Yaptığınız işin en olduğu önemli değil önemli olan nasıl yaptığınızdır. Bir  işi en iyi şekilde yaparak karşılığını alıyorsanız o zaman zengin ve başarılı biri olursunuz. Amcaınız millet sizi işte görsün olmasın gerçekten iş yapın.

Katma Değerli Ürünler, Değer Artırma
Daha çok işletmecilerin yaptığı ancak bireysel anlamda kendi  işlerini yapanların  değer katmak için bir arayış ve plan içinde olmalı gerekiyor. Su ve limon satmak yerine sekersiz limonata satmak gibi, süt satmak yerine süt ürünleri satmak gibi örnekler artıra  bilinir. Katma değerli ürünler üretin ve satın her zaman alanlar değil satanlar kazanır. Özelikle kullanmayacağınız özeliklerde teknoloji ve ekipmanlara, yüksek miktarla neden olan alımlarda size kazanç sağlamayacaksa uzak durun. Lüks yaşamak yerine mütevazi, idareli bir hayat size daha fazla olanaklar kılar.

Kararlılık ve Devamlılık;
Milet olarak gurur duygudum özelikler var. Ancak bunun yanında nefret ettiğim özeliklerimiz vardır.   Bunlardan biri de karar almak ama kararların ardında durmamak, unutkanlık, tembelik ve boş vermişlikle bir şeylerin ardına sığınmaya el verişli olmak. Simdi bu yazılar okunacak haklısın diyenler olacak. tamam bunu yapalım diyenleri bir zaman sonra aynı şekilde kararlı olamadıklarından hiç bir şey değişmiyor. Bir kola yada sigarayı bırakacağım diyerek iradesine sahip olmadığından dolayı tekrar başlayan insandan mali disiplin beklenemez. Çünkü daha mali planlar ve yeni kararlar alarak hayatında uygulamak çok sıkıcı bir süreç olduğundan genelde en fazla 6 ay sürer ve sonra hepsi sözde kalır. Bir işte gerçekten başarılı olmak isteyenler en az 6 yıl devam etmelidir.


 Ortaklık ve İş Birliği Yapamamak;
Belki yatırım yapmak için yeterli nakitiniz yok, yada tek başınıza bu işi yapamasınız o zaman birlikte hareket ederek birlik olmanın güçünden faydalanın. Belirli miktarı bir kişi toplayamaz işe o zaman bir kaç kişi ile hem kısa zamanda hemde daha fazla nakitiniz olur. Böylelikle ortaklar arasında sırasıyla bu işi tekrarlarsınız. Yatırım veya işletme ortak olmak yolu ile toplumsal olarak zengin olmaya başlarız. Oysa iki kardeş bile bir hayvanı ortak alamıyorlar. Kısaca ortaklık kültürümüz yok ve bundan dolayı çok zarar ediyoruz.

Gayrimenkul Yatırımlarında Yanlış Kararlar;
Emlak yatırımında önemli olan ihtiyaçlar ve elinizdeki olanaklara göre doğru karar vermektir. Bir işletmeci ile çalısan yada devlet memurunun emlak edinme nedeni farklıdır. İkamet amaci veya yatırım amacı ile alım yapılacaksa öncelikle konut, iş yeri ve arsa arasında karar vermektir. Birileri için doğru ve kazançlı olan diğeri için zarar etmesine neden olur. Yatırımınızdan daha fazla kar elde etmek istiyorsanız konusunda yatırımları analiz edecek gayrimenkul danışmanı olan birinden yardım istemeniz gerek bilir.

Üretim ve Tüketim;
Üreten devletler zengin toplumlarda varlıklı olarak kişiler zengin olmuştur bunun için tüketmek yerine üretmeye odaklanalım. Üretilen ürünler her yerde pazar bulunarak satarsak bize para kazandırırken tüketim var olanı bitirmeye yarar. Varlıklı olunca da dünyada saygı gören bir toplum ve bireyler oluruz. Son her zaman üretenler kazanır ve ilerler onun içinde bilgiyi, teknolojiyi de kendimiz üreterek katma değeri yüksek ürünleri ihrac etmemiz gerekiyor. Onun için icat, ürün geliştirme ve uluslar arası piyasada markalar çıkarmak gerekiyor. Bu gün ülkeler değil firmalar daha ön planda onlarında bayrakları markaları ve logolarıdır.




Yorumlar