Fakirlikten Kurtulmanın Yollu




Fakirlikten kimseye fayda gelmez zenginlik iyidir. Fakirlik veya zenginlik göreceli bir kavram olup kişinin yaşına, kültürüne ve olanaklarına göre değişkenlik gösterir. Tabi burada sözünü etiğimiz zenginlik maddi olup duygu ve rahmani yada içsel zenginlik değildir. Öncelikle zenginlik, para konusunda düşünceleriniz çok önemlidir. Varlık Allah vergisi olup sizlerin sadece emanetci olduğunu ve her insanın aciz, zavallı bir kul olduğunu unutmamak lazım aksi durumda parasal durum artıkca insan yoldan cıkar. Yokluk zamanında dürüst olmak kolay asıl,  sorun varlıklı olduğunuzda da dürüst ve temiz kalarak doğru yolda kalmaktır. Yoksa sonu felaketlere yol açar.

Para kazanarak zengin olmaktaki amaç hedeflerine ulaşmak ve bireylere faydalı olmaktır. Hiç bir yere, kimseye faydası olmayan paranında gerekliliği yoktur. Ancak para doğru ellerde bir faydası olur. Zengin olmak o kadar kolay bir iş değil, Sağlam bir irade ile başlamak ve amaçına ulasana kadar devam edilmeli. Bunun için sağlam bir planla mali disiplin uygulamalıdır Bu yapılacak en zor işlerden biridir. Daha kendine verdigi sözü tütacak kadar kararlı olmayan insandan zengin olmasını beklemek saflık olur.

Zengin olmak için bir çok yazılar, kitaplar yayınlandı ancak bunlardan çok azı işe yarar içeriklere sahip daha çok yayınları almanız için sizlere umut vererek yazanların zengin olmasını sağlıyorlar. İstemenin esrarı, zenginlik sırrı, milyoner olma gibi ve benzeri yazılar işe yaramıyor. Kişisel  gelişim kitaplarındaki hayaleri ve kolay zengin olma vaatlerini unutun.  Sizlere kolay değil zorlu ama  yararlı bilgileri yazılarımızda aktararak mali dürümünüz hakında düşünmeniz ve düzletmeniz için yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Zengin demek; Harcadığından daha fazla para kazanan demek. Zengin olmak için fakirlikten kurtulmak isteyenler ya daha fazla kazanacak yada giderlerini azaltmak zorundadır. İlk iş borçtan kurtulma ve kendilerine gelir getirecek işlere yatırım yapmak olacaktır. Amaçlarınıza ulaşana kadar fakir gibi yaşamakta bir şakınca yoktur. İktisatlı olmakla cimri olmak aynı şeyler değil.  Birilerine bakarak yada sözleri ile duygusal sizlere faydası olmayan gereksiz alımlardan uzak durun.

Öncelikle kendinize birikim yapmak için para ayırın ve kalanı harcayın. Borcunuz varsa yine yatırım için para ayırın, borçlarınızı uzun vadeye yayın ve giderlerinizde ona göre ayarlayın. Boşa giden parayı tutmak için plan yapın ve gereksiz ne varsa eleyin.  Bunu en iyi şekilde uygulamak için bireysel ve aile bütçe  planlaması yapmak sizlere daha net veriler verir. Bu konuda uzman birinden destek almak sizler için daha karlı olur.

Dinimizde Zengin olmanın Yeri;
 Kimileri fakirlik nedeni olarak kaderi suçlu gösteriyorlar sanki İslam dinimiz zengin olmaya karşı fakirliğe  ihtiyacı var gibi. Oysa zengin olmamız İslam dinimizden uzak olmamız olarak gösterile bilir. Çünkü dinimizde israflı olmayı ret derken iktisatlı olmayı övmüş savurganlığı yasaklamıştır. Aynı zamanda rızkın 10 da 9 ticarette diyerek helal kazancı ve esnaflığı övmüş dürüst esnafın şehitlerle bir tutulacağını  vurgu yaparak girişimcik ve işletmeciliği övmüştür.

Nitekim bu zamanda varlıklı olmak dini yaşantımızı kolaylatırırken aynı zamanda ihtiyacı olanlara yardım etmek, zekat ve fitre vermeyi yolu ile diğer insanlarında geçimini sağlamasına vesile olmak gururlanmadığımız sürece sevaptır.  Yine de insanlar fakir olma nedeni olarak dinimizi gösteriyorlar. Olmadığında Allah vermedi olduğunda da ben yaptım diyerek resmen inkar ediyorlar.

Sonuç olarak konuyu toparlayacak olursak fakirlikten kurtulmak için yapılması gerekenler

*Bir amaç belirlemek ve bunu gerçekten istemek söz olsun diye değil.  Sonuç alana kadar kararlı ve azimli olmak, Mücadele ruhunuz yoksa hiç girişmeyin derim. Amacınıza ulaşana kadar fakir gibi yaşayın.

* Gelir, gider hesaplanarak gereksiz harcamaları eleyerek gelirinizi artırma yöntemlerine bakın aynı zamanda giderlerinizi en az seviyede tutun.

* Birikimlerinizi doğru yerde değerlendirin. Kisinin olanaklarını göre değismekle birlikte sizlere para kazandıracak işlere yatırım yapın. Özelikle sizin borçunuzu başka birilerine ödetmeye bakarak akılı borçlanmaya bakın. Borçu siz ödeyecekseniz yanaşmayın derim.

* Yatırım bilginizi artırın ve sürekli verilerle hareket edin. Birilerinden duyumla yada duygusal anlamda sizlere hitap eden, yada çok fazla kar sözlerinde bulunan yatırımlardan uzak durun tuzak olması söz konusudur.

Yatırım yaparken paranın zaman, özelik, vergi, değer kayıpı,  ve diğer yatırım seçenekleri   gider gelir hesapı yaparak kabul edilebilir risk ve kar oranında doğru orantıyı bulmak için hesaplamalar yapılmalı ve en mantıklı olan işleme konulmalıdır.

Unutmayın mal varlığınızın % 80 doğru yatırım ve yönetimden oluşur.




Yorumlar