Kazandıran Yatırım Nasıl Yapılır ?





Yatırım yapmanın ilk amacı elinizdeki mal varlığını korumak ve kar elde etmek amacı ile değerlendirmektir. Gerektiği zamanda başka yatırımlarınızı finanse etmek yada beklenmedik ihtiyaçlarınızı karşılamak için alım yapmakta olabilir. Kısaca hem kar elde etmek hemde değerini korumak ve gerektiğinde nakitte dönüştürmek amacında olur. Yatırım yapacak ürünler Gayrimenkul= Emlak, Borsa ve Altın ilk akla gelenlerdir.

 Bu 3 seçenekten hangisinin daha doğru karar olacağı kisinin gelirine, giderine, yaşına ve bilgisine, beklentilerine bağlıdır. Birileri için doğru yatırım olan başka biri için doğru yatırım olmayacağından kişiye göre yatırım planı hazırlanmalı. 



Borsa uzmanlık, deneyim ve bilgi isteyen bir yatırım türü olduğunundan ancak bilen kişiler tarafından yapılmalı ve sürekli gelişmeleri takip etmelidir. Borsa yatırımının asıl amacı parayı uyutmamak için kısa vadede nakitte dönüşen emtialar ve değerli kağıtları alıp satma işidir. Genelikle kurumsal firmalar tarafından riskleri yönetmek için kullanılır. Bireysel yatırımcılar işe kar amacı ile yatırım yapıyor ancak deneyim, bilgi ve eğitim olmadığından dolayı da pek başarılı olamıyorlar. 

Gayrimenkul Yatırımı Nasıl Yapılır

Emlakta yatırım yaparak sizlerde para kazanabilirsiniz. Gayrimenkul yatırımlarında konut, arsa, tarla ve ticari alan yatırımları olup doğru yatırım yapıldığında kazandıran ve riski en düşük kar garantili yatırım olduğundan dolayı halkımızın en çok tercih ettiği yatırım türüdür. Bir işletmeci, yada borsa yatırımcısı içinde pek mantıklı olmaya bilir. Dolasıyla kisinin en yüksek kar oranıyla yatırım yapması için değerlendirme yapmalıdır. Bir işletmeci için ticari gayrimenkul.

Kira ödeyen biri için konut, tarımla uğrasan bir insan için tarla, İleri dönük devlet memuru yada çalışan için imarlı arsa yada konut, ticari alan daha mantıklı olabilir. Kendi işletmesi için yada ofis olarak kullandığı bir mekanı nakit para ile almak yerine başka yatırımlardan gelen karla ödemek ana paranın yanında kira yerine taksitlerini ödemesi daha iyi seçenektir

Konut Yatırımında Dikkat edilecek Noktalar.

Öncelikle ikamet amacı ile mi yoksa yatırım amacı ile mi konut alınacak ona karar verilmeli, Konutun finansmanı ve nasıl alınacağı, alım fiyatı önemlidir. Yatırım amacı ile alınacaksa tamamlanmış konut yanında temelden almak daha karlı olur. Yatırım amacı ile alım yapacaklara en büyük tavsiyem Güvenilir bir inşaat firmasının temelinde iken konutta istenen rakamın yarısını ödeyin ve geri kalanını tapu teslimine diyerek anlaşma imzalayın.

Tapu tesliminde konutun değerinde satın ve firmaya kalan parayı ödeyerek karınızı alın. Böylelikle 50.000 TL ile 100.000 TL lik yatırım yaparsanız tapu tesliminde 130.000 TL Satın ve kalan borcunuzu kapatın böylelikle % 60 kar elde etmiş olup normal yatırıma göre iki kat kazanç sağlamış olursunuz. 

Hazır bitmiş bir konutta kira / fiyat oranı çok önemli bir kriter olup en fazla 160 ile 180 ayda kendini amorti etmeli Bunu hesaplamak için alım fiyatını kira bedeline bölerseniz sonuç ortaya çıkar. Eğer bankadan kredi kullanılacaksa vadenin 5 yıllı geçmemesini tavsiye ederim. Aylık tutar toplam gelirinizin % 30 civarında olmalı ki sizi ekonomik olarak zor durumda bırakmasın. Konut fiyatını etkileyen bir çok nokta olmakla birlikte çevresi, konumu, yapının durumu, sosyal tesisler, bulunduğu kat, ısıtma asansör, kamu binalarına ve iş yerlerine yakın olması gibi en çok etkileyen faktörlerdir. Yatırım amacı ile konut alımında 5 yıl içinde satılırsa gelir vergisi ödemek zorundasınız. 

Arsa mı Tarla mı Yatırımı Daha Çok Kazandırır? 

Yatırımlarda zamanlama önemlidir. Kısa dönemli 3 yıl ile 5 yıl orta dönemli 5 ile 10 yıl arası, uzun dönemli de 10 ve daha fazlası yıl için yatırım demektir. Sizin öncelikle ne kadar zamanlı yatırım yapacağına bağlı olarak kısa dönemli arsa uzun dönemli tarla imarlı arsaları almak daha mantıklıdır. Çünkü arsa 1 m2 arsa fiyatına en az 3 m2 tarla alınız arsanın yıllık artış değeri % 15 olursa tarlanızda % 10 civarında olduğunu kabul edersek birinden 2 kat daha fazla değer artısı söz konusu olur. Ayrıca uzun dönemli alımlarda imara açılması durumunda parselleyerek arsa fiyatına satılması sizleri milyoner yapar. 

Kısa dönemde konut yaptırmak isteyen firmalar ve bireyler doğal olarak şehir merkezlerinde arsa almalıdır.Arsanın değer artısında ve satımında kolay olmasında imar durumu, arsanın sekli, konumu etkiler. onun için alınacak arsaya binanın rahat oturmasına izin verecek kare yada dikdörtgen olmasına önem verin. Ayrıca belediyeden arsanın imarı ve krokisini alarak tapuda ipotek durumuna bakın. Net alan üzerinden pazarlık yapın. Yüksek rakamlı ev almak yerine ev fiyatına arsa alarak kat karşılı vermek size 2 yıl gibi kısa zamanda arsa fiyatının 2 katında bir kazanç sağlar özelikle ticari alanı bir yer olursa bulunmaz fırsattır. 

Ticari Gayrimenkul Yatırımı Yapmak

Ticari gayrimenkul ticari faaliyetler için yada kira getirisinin yüksek garantili olduğundan dolayı konut yatırımından daha karlıdır. Özelikle işletme yapmak amacı ile alım yapılırsa 3 yılda kendini amorti ederken kiraya verme durumunda 7 ile 10 yılda kendini amorti eder. İş yeri kullanmak amacı ile kiralayan kişi gayrimenkullun bakımını yapar ve ilk iş kirayı ödemek olduğundan kira parasının alamamak gibi bir durum söz konusu yok gibidir. Konut yada ticari kiralamalarda kesinlikle noter onaylı anlaşma yapmanızı tavsiye ederim. Konutta doluluk oranı % 70 iken Ticari alanlarda % 95 civarında dır tabii ki sokak arası bir yerden söz etmiyorum. İş yeri alımında cadde üzeri yada insanların yoğun olarak kullandığı bir konumda olmalıdır. 

Gayrimenkul Yatırımından Para Kazanma Yolları

Birçok kişi Emlak’tan para kazanıyor siz neden kazanmıyorsunuz? Sizlerde gayrimenkul zengini olabilirseniz, Emlak’tan para kazanmak istiyorsanız birçok seçenekten birini tercih edebilirsiniz. Gayrimenkul piyasası inişli çıkışlı olmasına karsı yine de en güvenilir ve uzun vadede getirisi garanti olan milletimizin sevdiği bir yatırım aracıdır. Gayrimenkul kadar rahat para kazandıran ve geceleri rahat uyumanızı sağlayan başka yatırım yok. 

1. Yöntem olarak al bekle ve sat yöntemidir. Bu yöntemi kullanmak isteyen yatırımcılar piyasa da yatırımcı bilgisine sahip bir emlak danışmanından kendilerine kelepir yer geldiğinde bildirmelerini istesinler. Yer geldiğinde yeri analiz ederek yıllık değer artısını ve başka gelirleri olup olmadığınız analiz ederek uygun fiyatta alım yapsın sonra beklesin ve satsın bu kadar basit. Burada dikkat edilecek nokta alım yapılacak gayrimenkulün arsa alımında dikkat edilecek noktalara uyulmasıdır. 

2. Yöntem olarak takasa girme; ucuza bulduğunuz bir gayrimenkullü değeri daha yüksek bir gayrimenkulle takas etme yöntemini kulanın böylelikle az bir fark ödeyerek daha iyi gayrimenkulle sahip olursunuz. Bunu tapuda takas olarak belirtirseniz vergi de ödemezsiniz. 

3. Kredi ile ev alıp birkaç yıl ödemeleri yapmak ve sonra size olan maliyetinden daha yüksek rakam ödeyecek birini bulmak. Siz 150,000 TL ye ev aldınız bir yıl sonra size ödeme haricinde 15,000 TL fazladan para ödeyecek birini buldunuz kredi çektiğiniz bankaya giderek kredinizi ev alan devir ederek karınızı alın ve satış işlemini gerçekleştirin. 

4. Topraktan ev alma yollu güvenilir bir inşaat firmasının temelinden ev alın ödemelerinin bir kısmını nakit kalanı da taksit taksit yatırın en son tapu alımında hesabı kapatarak evi daha yüksek fiyata satın böylelikle alımda ve satımda fark olduğundan en az % 20 kar elde edersiniz. Ödemeleriniz bitmese inşaat firmasından evi satışa çıkartın ve sattıktan sonra ödemenizi yapın bu kadar. 

5. Evin değerini artırarak satın gayrimenkullün değerini artırma yöntemlerini kullanın. Evin değerini artırmak için yenileme çalışmaları yaparsanız bazen ufak bir çalışma eve değer katar. Bunun size maliyetini + evi alma maliyeti ve karınızda ekleyerek satışa çıkartın. 

6. Şehir merkezlerinde yüksek bedeli konutlar almak yerine gelişme bölgelerinde arsa alarak kat karşılığı vermek. Nitekim bu değer artısından arsaya yatırılan para kurtarıldıktan sonra bir daire bedavaya geliyor. Önemli olan doğru oranlarda kat karşılığına vermek. 

7. Eski, müstakil evleri satın alarak burayı kentsel dönüşüme sokmak ve daireyi yenilemek için bir firma ile anlaşmak. Küçük eski yapılarda hisseli yer alırken imar durumuna ve arsa payına dikkat edin. İmarsız yerden uzak durun arsa payınız 50 m2 işe 2 emsal yeri kat karşılığı verdiğinizde size en az 100 m2 daire düşer. 

8. Küçük bedellerle doğru yerde boş arsa alın ve üzerine değer katacak yatırımlar yapın. Arsaya ciftik, Konut, Büyük baş hayvan yetiştirmek, Tavukçuluk, kültür bitkisi, fidanlık, Çiçekçilik, Fidan ve ağaçlama çalışmaları, Yol, su, elektrik almak değer artısına neden olur. İmarlı arsa almak yerine tarla alarak değer artısı yaptığınızda hem üzerine eklediğiniz katma değerden ve yıllık artıştan kazanç sağladığınız gibi ziraat çalışmalarından da karlar elde edilir. Bazen bir yıllık üründen bile arsanın anaparasını kurtaracak yerler bulmanız söz konusudur.

9. Verimsiz çorak arazilere güneş enerji sistemleri kurarak güneşten elektrik üretimi ve devlete satmak


Burada yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken nokta boyunuzu aşan ve yenileme çalışmaları yaparken size işin içinden çıkamayacağınız işlere girişmemeniz nitekim evde tadilat yaparken belediyeden izin almanız gereke bilir.


İşletme Kurarak Yatırım Yapma 

İşletmecilikteki fırsatlar ve faydalar hiç bir yatırım aracında yok. Bireysel ve Toplumsal zenginleşmenin dolasıyla gelişmenin en hızlı yollu, işletme kurarak değer yaratan ürünler meydana getirmektir. Bir toplumda ne kadar çok girişimci ve işletmeci varsa o kadar hızlı bir şekilde artarak yaşam ve refah seviyesi yükselir. Bunun içinde işletmeci kültürü oluşturulmalı bunu fark eden devletimiz KOSGEB ve kırsal kalkınma başta olmak üzere pek çok destek ve teşvikler sağlamaya devam ediyor son 10 yıldır. Kobiler ve tarım hayvancılılık yapanlar hibelerden yararlanmalı. Girişimcilerde kogeb girişimcilik kurslarına katılmadır. İşletme kuracak kişilere 30.000 TL hibe seklinde 100.000 TL kadar kredi veriyor


İşlemecilikteki kazanç olanağı diğer yatırım türevlerinden çok çok fazladır. Zira yatırımı koruyarak üzerine artı değer kazanan üstelik bunu tekrarlama yollu ile 1 ile 3 yılda kendini amorti ederek anaparayı koruyan başka bir seçenek yok. Girişimcilikte sermaye kadar önemli diğer bir konuda bilgi ve finanstır. İlk defa firma kurarak işletmecilik yaparak iş hayatına katılmak isteyenlere tavsiyelerim olarak en iyi bildiğiniz işi popüler işlerden uzak durduğunuz gibi insanlar tarafından rağbeti kalmayan işleri de yapmanın bir anlamı yoktur.


İşletme bilginizi artırın ve bu konuda danışmanlık, yayınları takip ederek işletmenizi ve işinizi geliştirin her zaman akıl danışacağınız ve sizi yönlendirecek akıl hocanız olsun. Nakit yönetimini dikkat edin ne kadar çok iyi kar oranları ile işletme yönetimi yaparsanız yapın para yönetilemezse iflas kaçınılmaz olur. İşletme bilginize ve kendinize güveniyorsanız sistem kurun sistemsiz de başaralı olmayı beklemeyin kendi sisteminizi kuracak kadar bilgi, deneyiminiz yoksa Bayilik yâda temsilcilik franchising alma konularını bir uzmanla birlikte değerlendirilmelidir.


Özelikle ürün üreten işletmeler imalat yaptığı için hizmet yada ara sektörlerden bir çok fazladan avantajı var. Ürünlerini ihracat yaparak her ülkede satma durumu söz konusu meydana geldiğinden dünya kadar müşteriniz olur. Ülke içinde bayilik yollu ile birçok noktada ürünlerini satarak. Ürünlerin beli bir standartta ve seride üretildiği içinde ileri dönük sağlıklı ölçülebilir planlar yapar. 

Ürünlerden beklentiler ve standart aynı olduğu içinde müşteri memnuniyeti daha fazla olur. Ürünlere ne kadar katma değer katılırsa o kadar fazla kar marjı ve talep olur. Bu zamanda da üretim artar. Bunun içinde yenilikçi ürünler üretmeli, üretmek içinde arge yapmak ve teknolojiden faydalanmak gerekiyor. 


Yorumlar