İnsanlar Parayı Nereden Kazanıyor?


Fakirlikten nasıl kurtuluruz?, Neden zengin olamıyoruz derken bu hafta da para kaynaklarını inceleyelim. Sağlıklı kararlar almak içinde neyin ne olduğunu bilmek zorundayız. Bilgimiz olmadığı konularda sağlıklı ve doğru kararlar alamayız. Başka birilerinin parasının nereden geldiğini merak etmek yerine kendimizin para kaynaklarını çoğaltmaya bakalım. Varlıklı olmak için giderleri en az seviyede gelirleri en üst seviyede tutmak lazım. 

Sadece ihtiyacımız olduğunda olduğu kadar para kazanırsak hiç bir zaman varlıklı da olamayız. Yatırımda yapamayız ihtiyaçlarımızı karşılayacak nakit paramızda olmaz. Onun için ihtiyaçlarımızdan fazla para kazanmak gerekiyor veya gelirimizin en fazla % 60'ı ile  giderlerimizi karşılamak zorundayız  Yoksa ömür biter elde bir şey olmaz. Biriken para ile de yeni gelir kaynaklarına yatırım yaparak gelirimize katkı sağlamak gerekiyor. 

Ne zaman zengin oluruz?
Diyeceksiniz bu kişiye göre değişmekle birlikte yatırımlarınızdan gelen para ihtiyaçlarınızı karşılayacak seviyeye geldiği zamandır. Böylelikle sizin asıl para kaynağınızı başka yatırımlar yaparak daha fazla gelirler olası için doğru yatırımlara kararlar verirsiniz. Psikolojik seviyeyi astıktan sonra hem istediğiniz bir hayatı yaşarsınız hemde parasal sorunlarınız olmaz. Ancak her zaman gelir gider dengeli olmalı. Para sorunu olmayan bir hayat yaşamak istiyorum düşüncesine kapılmayın.

İnsanların Gelir Kaynakları;
Ülkemizde bir çok parasal kaynaklar olmakla birlikte temelde 4 ve karma yapı ile birlikte 5 çeşit  gelir kaynakları söylenebilir. tabi burada şans oyunları, define bulmak yada gayrimeşru yolları saymıyorum. Zaten onlarda anlamış değilim o işlere emek verdikleri kadar yatırım yapmak ve para kazanmak için kafa yorsalar daha kolay zengin olurlar. Üstelik para yönetimini bilmedikleri için en fazla 3 yıl sonra eskisinden daha berbat oluyorlar.

Maaşlı çalışanlar ve Devlet Memurları;
 Her ay düzenli maaş alanlar yada maaş artı prim ile çalışanlar olup önce vergi verirler ve sonra kalanı harcarlar ondan artarsa belki yatırım yapmaya para ayıra bilirler. Bankalar tarafından kredibiletisi yüksek olup kredi verme konularında daha ayrıcalık tanıyorlar ileri doğru borçlanma yollu yatırım yapmaları faydalı olur risksiz ve karlı olması şartı ile, faiz giderleri ve tüfe oranından az kazanıyorsa uzak durun. 

 Profesyoneller ve Kendi İşini Yapanlar, Serbest çalışanlar.
Yöneticiler, Avukatlar, Danışmanlar, doktorlar. Yüksek makamlı devlet memurları ve kendi işini kendileri yapan insanlardan oluşan bir grup olup bir kısmının iş yeri varken serbest çalışmayı tercih edenlerden oluşuyor. Bu sınıftakiler genelde kendi işini kendileri yaptıkları için ekip yönetiminden uzak olduklarından giderlerinden biraz daha fazla para kazanırlar. Ancak iyi bir ekip kurma ve yatırım konularına ilgi gösterirlerse o zaman zengin olma potansiyeli çok yüksek insanlardan olurlar.  Vergi ve giderler konusunda 1. sınıf gibidirler. Tek avantajları kendi planlarını kendileri yaparak istedikleri zaman çalışırlar.

 İş yeri sahipleri, İşletmeciler; 
 İşletme bilgisi ve yatırım zekalarını birleştirdiklerinde  gelirlerinin çok yüksek rakamlarda olma fırsatları vardır. Bir işletme önce harcar sonra kalan olursa onun vergisini verir. İşletmelerin işletme faaliyetleri, İşletme dışı faaliyetler, Finansman yönetimi ve gayrimenkul, borsa yatırımlarını kullanarak 4 yoldan kazanç sağlarlar. Bu da onları en zenginler sınıfına dail olmalarına olanak tanıyor. İyi bir ekip, İşletme bilgisi ve yatırım teknikleri konusunda gerekli danışmanlıklar dan faydalanmaları paraların para katmasına neden olur. 

 Gayrimenkul ve Borsa Yatırımcısı; 
Gayrimenkul insanımızın en güvenilir ve riski en düşük kazanç garantili olduğundan dolayı tercihlerinde 1. sırada yer alır. Her ne olursa olsun yatırımın kayıp olma riski olmadığından dolayı güvenilirdir. Önemli olan alım yapılacak gayrimenkul fiyatlaması ve alımda dikkat edilecek noktaları bilinmesidir. Yanlış bir yatırım size zarar ettirmez ama karınızdan zarar etmenize neden olur. Borsadan da para kazanılır ancak bu iş tamamen uzmanlık, deneyim, sağlam psikoloji ve bilgi gerektiren bir iştir. Kesinlikle eğitimsiz ve ihtiyacı olan parayı bu işe ayırmamalıdır. Borsa çok kazandırdığı gibi risk seviyesi de yüksek olduğundan kayıp etmeniz söz konusudur.

Yatırımcılar başkasının parasından para kazanmasını bilenlerdir. Önce kazanırlar sonra harcarlar. borçlanacaklarsa bile ya onun karşılığında yatırım yaparlar veya o borcu başkalarının ödemesine olanak tanıyacak işlere yatırım yaparlar. Bir işe girerken nasıl ödetirim mantığıyla bakarlar. Konularında uzman olup iş, işletme ve yatırım emlak bilgilerinde çoğu danışmandan daha yüksek seviyede bilgileri vardır. Kendilerine gelir getirecek fırsatları kendileri yaratır.  

Karma Model Kullananlar; 
Sağlamcı olan insanlar kısa mesafe koşmak yerine uzun mesafe yürüyerek yol almayı seviyorlar. Eşlerinin yada kendilerinin sabit gelirleri vardır. Bir akrabalarının firmalarına ortak yada birileri ile ortak gayrimenkul yatırımları vardır. Boş zamanlarında işletme ve yatırım bilgilerini artırmak için okuma ve işi bilenlerin fikirlerini almak için ziyaretlerde bulunurlar. Emlak piyasasını iyi bilirler borsada az miktarlarda işlemleri vardır. Sağlamcı oldukları için riski göz önüne alamazlar yada kendilerinin ihtiyacı olmayan paraları kullanırlar.


Türkiyede görünen ve görünmeyen gelirler vardır. Aylıklar ve yapılan işlerden gelen paralar görünürken ortaklıktan gelen paralar görünemiyor tam olarak. Para kaynaklarına göre insanlar nasıl hızlı zengin oluyormuş artık kıyaslama yapmak daha mantıklıdır. Sizlerde işterseniz yaparak parasal kısır döngünden cıkarak bir üst seviyeye ulaşmanız mümkündür. Ancak Ülkemizde fakirlikten kurtularak refah seviyesini  yükseltmek için 60.000 civarında nakit lazım o zamana kadar da belirlenen hedefe ulaşana kadar sıkıntı çekmeyi göze almak lazım...


Yorumlar