Antakya İnşaat Firmaları ve Emlak Fiyatları








Hatay Antakya'da Emlak ve inşaat piyasası son 3 ay durgun gidiyor. Bunun en büyük nedeni arsa ve konut fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Özelikle yabancılara gayrimenkul satışına izin verilemesinden sonra konut fiyatları hızla yükselince imarlı arsalar ve konut sahipleri de bu fırsatı kaçırmadan fiyat yükseltme yoluna gittiler. Bir de Üstüne Suriye vatandaşlarının ülkemize giriş yapmasından sonra kat karşılı oranları, arsa fiyatları ve inşaat firmalarının yüksek kar beklentisinden dolayı fiyatlar son derece yukarı cıktı ancak o devir artık bitti. 

Konut talebin bu denli artmasını fırsat bilen insanlar uyanık girişimciler elinde ufak miktarlarda sayılacak rakamlarla konut üretmek üzere inşaat yapmaya başladı Öyle ki imarı dahi bilmeyen arsanın imar planına baktığında oradaki değerlerin ne olduğunu bilmeden nasıl olsa mimar biliyor diyerek nakit 150.000 TL si olanlar firma kurdu firma kuramayanlar emlakcı oldular. Tabi bu fırsattan yararlanmak isteyenler devlet memuru yada başka iş yaparken bir yandan da ayaklı emlakcılık yaparak para kazandılar. 

Artık başarılı işler imza atmak okullu olmasa olmaz oldu. Konut üreten inşaat firmalarının en büyük hataları hedef kitle belirlemeden konut üretmek ve çok yüksek kardan satış yapmak istiyorlar bunun sonucunda emlacı ile çalışanlar konuttu satması için emlakcıya sadece sözle konuşup yazılı hale getirmiyorlar ve üzerine en az 5000 TL ekleyerek emlakcıya danışmanlık ücreti olarak 1000 veya en fazla 1500 TL verim diyerek konut fiyatının üzerine fiyat koyarken aslında emlakacının sırtından para kazanıyor. 

 Emlakcıda bu fiyatın üzerine ekleme yapıyor oda en az 5000 TL civarında eklerken 100.000 TL konut 110.000 TL oluyor. Aynı zamanda Direk müşteri inşaat firmasına giderse aynı konutu 90.000 TL kadar alma durumu söz konusu oluyor. Bu da emlakcılara güvensizlik ve en az % 20 civarında düşük fiyata alımlara neden oluyor. 

Bunu gören konut sahipleri ikinci el gayrimenkullerine sıfır fiyatını talep ediyor. Öyle ki 3 veya 4 yıllık binada ki konuta yandaki inşaat firması sıfır daireyi 125.000 TL istiyor diye kendisi kombi bağlattı diye 130.000 TL Fiyat çekiyor. Emlakcıya da 135.000 TL diyor 2+1 daireye 301 diare fiyatı istiyor. 

Bu kadar fiyat şişmesi sonucu arsa sahipleri ücra köşelerdeki arsalarına % 40 varan oranlarda kat karşılığı vermek istiyor. Sonuç olarak piyasa çıkmaza girdi öyle ki Antakya merkezdeki konut fiyatları buyuk şehirlerdeki konut fiyatları ile kafa kafaya gidiyor.Böyle ortamda zenginler daha zengin olurken fakirler daha fakir olup kira vermeye devam ediyorlar.



Yorumlar