Güneş Enerjisinden Elektrik Üretiminin Avantajları



Jeotermal ve gelgit enerjisi dışında, diğer yenilenebilir enerjilerin neredeyse hepsinin kaynağı güneştir. Örneğin rüzgarların oluşmasının sebebi sıcaklık farkı, sıcaklık farkının en büyük oluşma sebebi ise yine güneşin yaydığı ısıdır. Bu sebepten ötürü güneşin enerjisini dolaylı yollardan kullanmak yerine doğrudan kullanmak daha verimli olacaktır.

Güneş enerjisi Neredeyse sonsuz bir enerji kaynağıdır, ve en güvenilir enerjilerden birisidir. Güvenilirlik ise şu sebeptendir: Güneş, tutulmaların olacağı günler dışında kesin olarak her sabah doğup her akşam batar. 24 saat boyunca güneş enerjisinden yararlanamayacak olsak bile, her gün en az 8 saat boyunca yararlanabileceğimiz kesindir.

Güneşin aksine 24 saat boyunca yararlanılabilecek olan rüzgar ise daha değişkendir. Rüzgarın haftalarca esmemesi mümkündür ama güneş her gün kesinlikle doğacaktır. Sadece havanın kapalı olması durumunda bazı sistemlerde enerji düşüşü yaşanır ama az da olsa enerji akışı her sabah sağlanır.Hidroelektrik santraller de çok önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından birisidir. Ancak kuraklık olursa bazen bir sene boyunca elektrik kısıtlı olarak üretilmek zorunda kalınır. 

Biyokütle de çok önemli ve gelecek vaad eden bir enerji kaynağıdır.Ancak onun da güvenilirliği güneşin yanında az kalmaktadır. Bir ülke biyokütleyi örneğin ayçiçeğinden üretiyorsa ve o sene don olursa üretim sıkıntıya girecektir.Yukarıda bahsedilmiş olan sebeplerden ötürü güneş enerjisi neredeyse en güvenilir yenilenebilir enerji kaynağıdır.Güneş en büyük enerji kaynağıdır. Daha detaylı bilgi için yazının sonuna yorum yapmanız yeterlidir.


Yorumlar